Robottiauto voi olla myös kuntoskanneri

Autoilun luonne muuttuu tulevaisuuden autonomisten robottiautojen myötä, mutta kuka huolehtii teiden kunnosta? Oletko ajatellut, että tulevaisuudessa sinunkin autosi voisi olla digiskanneri, joka monitoroi tien kuntoa automaattisesti pilvipalveluun muiden tielläliikkuvien tavoin.

Tiellä liikkuu tulevaisuudessa yhä enemmän autonomisia robottiautoja, jotka ajavat ohjelmoituja sääntöjään noudattaen. Autonomiset autot ajavat tiellä kuten kiskoilla ilman sivusiirtymiä, mikä tulee johtamaan siihen, että tien pinnat väsyvät entistä herkemmin ja teiden päällystystarve moninkertaistuu.

’’Se voi tarkoittaa, että autonominen auto ei esimerkiksi reagoi päällysteessä olevaan reikään, vaan ajaa sen päältä. Kun yhä useampi auto tekee niin, syntyy nopeasti iso reikä (pothole), joka aiheuttaa vaaratilanteita, sanoo uudenlaista skannausratkaisua kehittävän Roadscannersin toimitusjohtaja Timo Saarenketo.

Saarenkedon mukaan tien kunnon tulee olla aivan toista luokkaa autonomisten autojen määrän lisääntyessä. Siksi autoissa tulisi olla anturit, jotka raportoivat automaattisesti myös tien kunnosta myös tiestön ylläpitäjälle ja jopa muille tiellä liikkujille.

Hänen mukaansa autonomisten autojen osuus voi vuonna 2025 lähennellä jopa puolta koko maailman autokannasta.  ’’Mikäli tieomaisuutta halutaan hallita älykkäästi, kannattaa tähän tulevaisuuden skenaarioon varautua jo hyvissä ajoin’’, Saarenketo sanoo.

Digitalisaatio on ollut rovaniemeläisen Roadscannersin tuotekehityksen lähtökohta viimeiset 10 vuotta. Yritys pystyy näkemään nykyisistä skannaustuloksista, missä kunnossa tien rakenteet ovat. Anturitiedon pohjalta tehtävällä ennakoivalla kunnossapidolla voidaan säästää jo nyt merkittävästi päällysteiden vuosikustannuksissa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639