Suomalaisyritykset paketoivat älyä lämminvesivaraajaan

There Corporation ja Kaukora kehittivät Vaasan Sähkön kanssa uudenlaisen älykkään lämminvesivaraajan. Uutuus mahdollistaa laitteen reaaliaikaisen kytkennän sähkömarkkinoihin.

Suomen sähkölämmitteisissä omakotitaloissa on käytössä yli miljoona lämminvesivaraajaa, ja joka vuosi myydään 30 000 uutta laitetta. Jos edes osa näistä varaajista olisi älykkäitä, merkitsisi se huomattavaa mahdollisuutta säätää sähkön kysyntää.

Uudenlaisen älyvaraajan avulla voidaan tasapainottaa sähkön kulutusta valtakunnallisten kysyntäpiikkien tai sähkön ylitarjonnan aikana. Kysyntäpiikkien aikana sähkön hinta on korkeimmillaan, joten uusi varaaja siirtää veden lämmittämisen edullisempaan ajankohtaan.

Tulevaisuudessa tällaista kysyntäjoustoa tarvitaan yhä enemmän, kun ydin-, tuuli- ja aurinkovoiman käyttö lisääntyy ja sähkön tuotantoa on hankalampi säätää.

’’Kysyntäjousto on yksi ratkaisu lisääntyvän säätövoiman tarpeeseen. Paljon on puhuttu kuluttajien osallistumisesta kysyntäjoustoon, mutta tähän asti se ei ole ollut teknisesti mahdollista’’, toteaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Andy Lundström There Corporationista.

Uuden lämminvesivaraajan valmistaa Kaukora. There Corporation puolestaan mahdollistaa kytkennän sähkömarkkinoihin ja vastaa laitteen yhteyksistä ja digitaalisista palveluista. Kolmantena kumppanina on Vaasan Sähkö.