Suomalaismittarin keksijälle palkinto

Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt arvostetun Konrad ReijoWaaran palkinnon LT, erikoislääkäri Antti Kontiolalle. Hänen kehittämä silmänpainemittari, kimmoketonometri, on mullistanut lasten silmänpaineen mittaamisen ja helpottanut merkittävästi glaukoomaseulontaa.

Kontiola ideoi ja kehitti silmänpainemittarin toimiessaan terveyskeskuslääkärinä Tuusulan terveyskeskuksessa. Silmänpainemittari on aktiivisessa käytössä silmätautien erikoislääkäreillä, optikoilla ja sairaanhoitajilla, ja se on kehittänyt lääkärin käytännön työtä maailmanlaajuisesti.

Vantaalla toimivan Icaren silmänpainemittarit on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Koko Icare-tuoteperhe on suojattu kansainvälisesti yli 20 erilaisella patentilla. Mittarin uusimman version avulla on mahdollista seurata silmänpainetta myös kotona.

Keksinnön tarve kumpusi Antti Kontiolan (kuvassa) käytännön lääkärin kokemuksista. Aikaisemmin silmänpaineen mittaus vaati potilaalta paikallaan oloa, ja mittaus oli siksi vaikea tehdä vanhuksille ja lapsille.

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa näön merkittävään heikkenemiseen. Suomessa glaukoomaa sairastaa noin 80 000 ihmistä. Antti Kontiolan keksimä kimmoketonometri on edistänyt merkittävästi glaukooman diagnosointia.

Keksijä Kontiola on edelleen. Myönnettyjä patentteja hänellä on kahdeksan kappaletta ja uusia patentteja on haussa. Konrad Reijo Waaran palkinto on Kontiolan ensimmäinen henkilökohtainen tunnustuspalkinto.

Tiedottajapalkinto myönnettin Professori Juhani Knuutille, joka esittelee blogissaan tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja näyttöön perustuvan lääketieteen periaatteita.