Kutsuohjatut robottibussit pian liikenteeseen

Onnibussit Suomeen tuonut Pekka Möttö on tuomassa uuden Tuup-yrityksen kautta robottibussit kutsuohjattuun liikenteeseen Suomessa vuoden 2017 aikana. Yhteistyössä on mukana liikenteen startup-yritys Vinka ja robottiliikenteen Sohjoa-tutkimushanke.

Palvelua pilotoidaan Sohjoa-hankkeen robottibusseilla Tampereella, minkä jälkeen toiminta siirtyy pääkaupunkiseudulle. Tuupin ja Vinkan tavoitteena on olla mukana luomassa Sohjoa-hankkeen avulla markkinaehtoinen kutsuohjattu robottibussipalvelu Suomeen.

”Joukkoliikenteen tulevaisuus on tehokkaassa isojen massojen runkoliikenteessä, jota syötetään kutsuohjatuilla robottibusseilla..” Tuup Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö toteaa.

Möttö tunnustaa pitäneensä robottibusseja vielä muutama vuosi sitten science fictiona, joka ei tulisi toteutumaan hänen työuransa aikana. Mieli on sittemmin muuttunut.

Möttö myöntää haasteita vielä olevan itseohjautuvien autojen tiellä alkaen talviolosuhteista. Nämä haasteet ovat kuitenkin teknisiä ja siten ratkaistavissa.

Suomessa on kokeiltu ranskalaisvalmisteista robottibussia Sohjoa eli Suomen olosuhteet huomioiva joukkoliikenteen omatoiminen ajoneuvo projektissa. Se on osa 6Aika-kaupunkien Euroopan aluekehitysrahaston tukemaa hankekokonaisuutta.Mukana ovat olleet Metropolia ammattikorkeakoulun lisäksi  Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Sohjoa hankkeen rinnalla on myös Demos Helsingin kanssa tehtävä Tekes Challenge Finland -rahoitteinen valmisteluhanke yritysten kehitystoiminnan fokusoimiseksi. Lisäksi automaattiajoneuvojen toimintaa on testattu suomalaisissa olosuhteissa osana Liikenneviraston ja Trafin rahoittamaa NordicWay –hanketta, jossa osaltaan valmistaudutaan uudentyyppisiin liikenteen palveluihin ja tieliikenteen automaatioon.

“Robobussiprojektin tarkoituksena oli toimia yrityksille ponnahduslautana automatisaatioon”, sanoo tyytyväisenä Sohjoa-hankkeen projektipäällikkö Harri Santamala Metropolia ammattkorkeakoulusta.

Kuva: Sohjoa-hankkeen ranskalaisvalmisteinen robottibussi. Kuva: Sohjoa (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016