LTE-yhteys lentokoneisiin – Nokia mukana

Lentomatkustajille on jo useiden vuosien ajan tarjottu nettiyhteyksiä, joissa yhteys lentokoneesta maa-asemaan on hoidettu pääasiassa satelliittilinkkien kautta. Nyt yhteyksiin ollaan tarjoamassa myös maa-asemien LTE-tekniikkaa.

Eurooppalainen Aviation Network (EAN) on maailman ensimmäinen integroitu satelliitti- ja ilmasta maahan verkko. Se hyödyntää Inmarsatin (S-band) satelliitin yhteydet ja koneiden lentoreiteille asennetut 4G LTE-tukiasemat. Verkon toimintaa on jo testattu onnistuneesti Britanniassa ja Saksassa.

nokiantukiasemawwwLentokoneyhteyksissä käytettävät LTE-tukiasemat (kuvassa) poikkeavat jonkin verran normaaleista matkapuhelintukiasemista. Lentoreiteille sijoitetut 300 LTE-tukiasemaa on suunniteltu toimimaan jopa 1200 km/h nopeudella liikkuvien kohteiden kanssa.

Erikoisratkaisut vaativat muun muassa Dopplerin ilmiön vaikutusten hallintaan. Lisäksi maksimi solukoko on kasvatettu 35 kilometrin maksimikoosta jopa 150 kilometriin. Englannin lounaisosissa tehdyissä testeissä yhteys saatiin siirtymää usean eri liikennöintisolun välillä onnistuneesti.

Lentokoneessa olevan tekniikan toimittaa Thales. Maaverkon tekniikasta huolehtivat Deutsche Telekom ja Nokia, joka tulee hallinnoimaan EAN-verkkoa. Satelliittiyhteydet toimittaa ratkaisuun Inmarsat.

Uusi Aviation Network (EAN) on suunniteltu otettavaksi käyttöön kesällä 2017. Valmistuessaan EAN-verkon on tarkoitus kattaa kaikki 28 EU:n jäsenmaata.

Euroopan projekti ei ole ensimmäinen, sillä AT&T suunnitteli keväällä 2014 Yhdysvaltoihin LTE-verkon lentokoneyhteyksiä varten, mutta perui suunnitelmansa vielä saman vuoden lopussa.

LISÄÄ: Inmarsat (LINKKI) ja AT&T (LINKKI) ja LTE-testilento (LINKKI, video)

Kuvituskuva: Nettiyhteydet yleistyvät lentokoneissa. Kuva: Finnair.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016