Microsoftilta IoT-laboratorio Suomeen

Microsoft perustaa Suomeen esineiden internetiin keskittyvän laboratorion ja säätiön.  Yritys sijoittaa IoT Paja  -nimiseen säätiöön 14 miljoonaa dollaria ja laitteistoja sekä tilat startup-yritysten käyttöön. Uuden laboratorion aloittamista tukee myös Innovaatiorahoituskeskus Tekes.

Microsoftin IoT-laboratorio nimeltään tulee Espooseen, joka tarjoaa IoT-ratkaisuja luoville suomalaisille startupeille ja pienyrityksille laitteisto-osaamista ja pilvipalveluihin liittyvää jatkuvaa tukea.

14 miljoonan dollarin investoinnin lisäksi Microsoft tarjoaa laboratoriolle tarvittavan laitteiston. Perustamisen jälkeen IoT Pajan operatiivista toimintaa ohjaa itsenäisesti sen oma henkilöstö, Microsoftista riippumattomasti. Säätiön perustaminen on Microsoftin Suomi100-juhlavuoden hanke.

IoT-laboratorio aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Tarjolla on laitteistoja, joita tarvitaan IoT-prototyyppien rakentamiseen. Näitä ovat muun muassa Azure IoT Starter Kit -kehityspaketit, 3D-tulostimet sekä erilaisia liitettävyyslaitteita kuten Bluetooth-, NFC- ja satelliittinavigointi.

”Yksi suurimmista startupien kohtaamista haasteista IoT-laitteiston kehittämisessä on idean muuttaminen prototyypiksi.  IoT Pajan tarkoitus on vauhdittaa tätä prosessia IoT-laitteistoinnovaatioita ajatellen”, sanoo Suomen Microsoftin toimitusjohyaja Pekka Horo.

Uuden säätiön kautta Microsoft tarjoaa tilojen ja laboratorion lisäksi rahoitusta startupeille ja pienyrityksille ensiksi prototyypin rakentamiseen ja toisessa  vaiheessa ja yritystason IoT-ratkaisun rakentamiseen.

Microsoftin uuden laboratorion perustamista tukee myös Tekes, joka hakee esineiden internetistä uutta kasvualuetta Suomelle Nokian ja Microsoftin kännykkätoimintojen hiivuttua. Ohjelmisto-osaamisen lisäksi laitepuolen osaamista Suomessa on paljon tarjolla.

’’Suomesta löytyy poikkeuksellisen paljon anturi-, data-analytiikka- ja laiteosaamista”, sanoo Tekesin Digitalisaatio-alueen teemajohtaja Pekka Sivonen. ”Syy, miksi meillä on viime vuosina syntynyt likipitäen pelkästään ohjelmistoyrityksiä on se, että fyysisen tuotteen luomiseen on ollut vaikeaa saada rahoitusta, prototyyppien tuottamiseen tarvittavaa laitteistoa ja osaavia henkilöitä’’, Sivonen taustoittaa.

Microsoft lupaa kertoa lisää  uudestasäätiöstä ja laboratoriosta, kun rekisteröintiprosessi on saatu päätökseen. Jo nyt yritys haluaa kertoa, että hakee säätiöön 2–3 kumppania seuraavan puolen vuoden aikana.

’’Käymme parhaillaan keskusteluja useiden suurten suomalaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa IoT Paja -säätiöön liittyvästä yhteistyöstä”, kertoo Microsoftin Pekka Horo.

Salossa on viritelty IoT-keskuksen perustamista entisiin Nokian ja Microsoftin tiloihin. (LINKKI).

Päivitetty 10.00

Kuvituskuva: Microsoft

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016