Sonera testasi huippunopeuksia Nokian tekniikalla

Sonera on yhdessä Nokian kanssa testannut LTE-verkon tulevia nopeuksia. Testatut nopeudet olivat verkosta päätelaitteeseen päin noin 700 megabittiä sekunnissa  ja päätelaitteesta verkkoon päin 150 megabittiä sekunnissa. Testit toteutettiin useammalla kantoaallolla ja uudella signaalitekniikalla.

Sonera suunnittelee nopeudennostoja 4G-verkkoonsa. Verkosta päätelaitteeseen päin päästiin 640 megabitin sekuntinopeuteen ja päätelaitteesta verkkoon päin 131 megabittiä sekunnissa. Uusien huippunopeuksien hyödyntäminen edellyttää Cat12-luokan päätelaitetta, joita on jo jonkin verran markkinoilla tarjolla.

Jatkotestauksessa verkkoasetusten optimoinnilla voidaan saavuttaa vielä korkeampia nopeuksia. Tällä hetkellä Soneran 4G-verkon maksiminopeudet ovat 375 Mbit/s verkosta käyttäjälle ja 50 Mbit/s käyttäjältä verkkoon päin.

”4G-verkon nopeuksien nostaminen on yksi osa 5G-valmiuden rakentamista. 5G rakentuu aikaisempia sukupolvia enemmän verkkojen yhteispelille, ja nopea 4G-verkko tukee ja täydentää jatkossa myös 5G-palveluita”, sanoo Soneran teknologiajohtaja Jari Collin.

Huippunopeuksien lisäksi muita 5G:n tukijalkoja tulevat olemaan esineiden internetiin valmistautuminen esimerkiksi narrowband IoT-tekniikalla, joka mahdollistaa suuren määrän energiatehokkaita, verkkoon kytkettyjä päätelaitteita. Lisäksi verkon pitää varmistaa alhainen vasteaikapalveluille, joiden toiminta edellyttää salamannopeaa reagointia – esimerkkinä virtuaalisen todellisuuden palvelut ja liikenteen reaaliaikaiset IoT-sovellukset.

Sonera kertoi tuovansa ensimmäiset 5G-palvelut Helsinkiin Nokian kanssa vuonna 2018.

Kuvituskuva: Nokia

LISÄÄ: 30.11.2016 uutinen 5G-palvelut Helsinkiin (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016