Suomi käyttää eniten mobiilidataa – Korea ja Ruotsi perässä

Suomalaiset käyttävät mobiilidataa eniten maailmassa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna. Datankäytön hopeasijalle ylsi tänä vuonna Korea ja Ruotsin säilyttäessä pronssisijansa. Pelkästään DNA:n asiakaat käyttivät operaattoreista suhteellisesti eniten dataa maailmassa.

Suomessa kaikki kolme suurta teleoperaattoria ovat markkinoineet langattomia mobiiliyhteyksiä voimakkaasti. Rajattomia datapaketteja on pyritty rajaamaan, mutta silti dataa valuu suomalaisasiakkaiden kännyköihin ja datatikkuihin ennätysmäärät.

Pelkästään DNA:n verkossa liikkui tammi-syyskuussa 2016 peräti 9,9 gigatavua dataa kuukaudessa liittymää kohti, ilmenee tutkimusyritys Tefficientin uudesta raportista. DNA:n asiakkaat käyttävät dataa heti aamusta alkaen, ja datankäyttö huipentuu ilta-aikaan.

DNA:n asiakkailla oli maailman datankäyttökuninkuus myös viime vuonna, jolloin DNA:n asiakkaat käyttivät lähes kuusi gigatavua dataa liittymää kohti kuukaudessa. Vuorokausittainen datankäyttö DNA:n verkossa on melko symmetristä, ja tietyt datankäyttöpiikit korostuvat lähes identtisinä arkipäivästä toiseen.

”Arkena asiakkaidemme datankäytössä näkyy ensimmäinen piikki kello 6–8 välillä. Seuraava datankäytön harppaus tapahtuu iltapäivällä noin kello 14–16 välillä. Korkeimmillaan datankäyttö on iltaisin kello 20–22 välillä, jolloin kulutetaan muun muassa viihdesisältöjä eri streaming-palvelujen välityksellä”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Suomalaiset ovat datankäytön huipulla jo kolmantena peräkkäisenä vuonna. Suomalaiset käyttävät dataa keskimäärin seitsemän gigatavua kuukaudessa liittymää kohti. Suomi on pitänyt johtoasemansa jo kolme vuotta. Suomen jälkeen mobiilidatan käyttö on suurinta Koreassa, Ruotsissa, Itävallassa ja Islannissa.

Rajattomilla datankäyttöliittymillä ja mobiilidatan voimalliseslla käytöllä on selkeä yhteys. Samoin datan edullisuus asiakkaalle lisää selvityksen mukaan sen käyttöä. Kalliit hinnat näkyvät puolestaan vähäisempänä datankäyttönä. Siksi EU:n vakiohinnoittelu pelottaa suomalaisoperaattoreita. Suomalaisasiakas kun haluaisi käyttää, lomamatkoillaa lähes ilmaista dataa samalla tavalla kuin kotimaassakin.

LISÄÄ: Tefficientin raportt (LINKKI).

Kuva: DNA

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016