Kelloihin sekunti lisää – ei vaikutusta atomikelloihin

Maailma saa lisäsekunnin uudenvuodenaattona, sillä maapallon pyöriminen hidastuu pitkällä aikavälillä. Se on joka päivä keskimäärin noin kaksi sekunnin tuhannesosaa, joten kellot pitää täsmäyttää muutokseen aika ajoin.

Aika etenee lähellä keskiyötä siten, että viimeisessä minuutissa on 61 sekuntia, eli näin: 23:59:59, 23:59:60, 00:00:00, 00:00:01 ja niin edelleen.

”Kyse on karkaussekunnista, joka lisätään atomikelloilla ylläpidettävään koordinoituun yleisaikaan (UTC), jotta se pysyy tahdissa hidastuvan maapallon pyörimisen kanssa”, sanoo erikoistutkija Anders Wallin VTT:ltä.

Karkaussekunti lisätään UTC-aikaan keskiyöllä 31.12., jolloin Suomen paikallisaika on jo 02:00 vuoden ensimmäisenä päivänä 1.1.2017.

Karkaussekunteja voidaan periaatteessa lisätä neljä kertaa vuodessa, mutta käytännössä niitä on lisätty vain kesäkuun tai joulukuun lopussa. Viimeksi tämä tapahtui kesällä 2015.

Kaikkiaan kellojen muutoksia on tehty 26 kertaa vuoden 1972 jälkeen. Karkaussekunneista päättää IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service. Atomikellojen käyntiin karkaussekunti ei vaikuta.

 LISÄÄ: IERS (LINKKI) ja  VTT/MIKES:n sekuntikello netissä ja aikapalveluiden taustaa (LINKKI)

Kuva: Motorola

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!