10 teknologiatrendiä ja ilmiötä – lisätty todellisuus kiinnostaa

Lisätty todellisuus (AR), autonomiset autot ja tekoäly ovat tieteiselokuvista tuttuja asioita, joita vielä muutama vuosi sitten pidettiin hyvinkin kaukaisina. Ericssonin 10 Hot Consumer Trends –listauksessa nostetaan esille lisätyn todellisuuden lisäksi muitakin trendejä, joiden uskotaan lyövän läpi tämän vuoden aikana.

Ericssonin uusimman selvityksen mukaan tekoäly (AI) ei ole enää tieteistarinaa vaan todellisuutta: Tekoälyn avulla meille muun muassa suositellaan uusia elokuvia tai tv-sarjoja aiemmin katsomiemme perusteella. Tekoäly auttaa jo nyt lainsäädäntötyössä ja terveydenhuollossa.

35 prosenttia ihmisistä haluaisi kyselyn mukaan tekoälyn auttavan heitä työssään, toisaalta 24 prosenttia ei halua. Vaikka 2/5:aa ihmisistä vastustaa tekoälyn hyödyntämistä työssä, niin ¼:n mielestä sitä voitaisiin hyödyntää yrityksen johdossa. Vaikka tekoälyssä nähdään paljon hyötyjä, vastaajat ovat myös huolestuneita työpaikkojen menettämisestä töiden siirtyessä tekoälyn hoidettavaksi.

Älypuhelinsovellukset voivat jo etätallentaa televisio-ohjelmia, ohjata kodin valvontalaitteita tai lukita autonovet. Tulevaisuudessa älypuhelinsovellukset hoitavat näitä tehtäviä automaattisesti.

2/5:aa kyselyyn vastanneista uskoo, että älypuhelimet voivat pian tehdä automaattisesti tehtäviä meidän puolestamme ja olla myös automaattisesti yhteydessä muihin laitteisiin.

Internetistä on tullut jo erottamaton osa työskentelyä ja vapaa-aikaa, esimerkiksi verkko-ostoksia. Samoin tulee käymään virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden kanssa lähivuosina. Älypuhelin on vasta alkusoittoa.

Kolmannes älypuhelinten käyttäjistä uskoo käyttävänsä ns. puettavaa teknologiaa vuoteen 2020 mennessä. 3/5:aa älypuhelinten käyttäjistä uskoo puettavan teknologian käytön ulottuvan nykyisestä terveys- ja hyvinvointikäytöstä turvallisuuteen. Puettava teknologia voi sisältää esimerkiksi erilaisia paniikkinappuloita, paikannusta ja identiteetinvarmistusta.

Yksityisyyteen liittyvä keskustelu lisääntyy varmasti koko ajan. Lähes puolet haluaa käyttää vain salattuja palveluita. Jopa kolmasosa ihmisistä kokee, että hakkerit pääsevät joka tapauksessa halutessaan järjestelmiin käsiksi, joten absoluuttista yksityisyyttä ei enää ole.

Itsestään ajavat autot ovat jo nykypäivää pienessä mittakaavassa. Autonomiset autot tulevat siirtämään tulevauudessa kuskin ”takapenkille”. Turvallisuus on yksi tärkeä autonomisten autojen yleistymistä vauhdittava asia. Myös jalankulkijoiden mielestä liikenteessä olisi turvallisempaa, jos autot olisivat autonomisia.

Kun autoa ei tarvitse enää ajaa itse, useimmat haluavat käyttää ajan lukemiseen, elokuvien katselemiseen tai videokokouksiin. Tämän vuoksi matkapahoinvoinnista tulee nykyistä yleisempää. Eikä pahoinvointi rajoitu vain automatkoihin, sillä monet virtuaalitodellisuutta jo kokeilleista ovat kokeneet myös pahoinvointia vähän samaan tapaan kuin ihmiset kokevat huonovointisuutta huvipuistolaitteissa.

Lisätty todellisuus tuo muutoksia

Vuoden 2016 alussa vain harva tiesi, mitä on lisätty todellisuus, puhumattakaan, että heillä olisi ollut kokemusta siitä. Hittipeli Pokémon GO toi lisätyn todellisuuden vain muutamassa viikossa monta askelta lähemmäksi tavallista kuluttajaa.

Nyt kuluttajat haluavat Ericssonin selvityksen mukaan hyödyntää samaa teknologiaa muuallakin.

Yli puolet vastanneista haluaisi valaista pimeän huoneen AR-lasien avulla. Osa haluaisi AR:n varoittavan heitä lähestyvistä, mahdollisista vaarallisista ihmisistä. Osa vastaajista haluaisi editoida näköpiiristään epämiellyttäviä asioita, kuten roskia tai jopa huonosti pukeutuvia ihmisiä.

Moni haluaisi selvityksen mukaan pyyhkiä näköpiiristään AR:n avulla myös näyteikkunat, tai kadunvarsimainokset, jotka eivät heitä kiinnosta. Tämä on iso uhka tuotebrändeille, joilla ei ehkä olisi enää mahdollisuutta herättää kuluttajan huomiota.

Lisätty todellisuus (AR) nousi myös esille Elisan teknologiaosaajillaan teettämässä kyselyssä.

LISÄÄ: Ericsson Consumer Insight -aportti (LINKKI) ja Elisan vastaava listaus 2017 teknologiatrendeistä (LINKKI, uutinen).

Uusinta teknologiaa ja ilmiöitä(*

  1. Tekoäly johtoryhmään?
  2. Älypuhelin säästää aikaa perheelle
  3. Jalankulkijoiden toiveena autonomiset autot
  4. Virtuaalitodellisuudesta tulee todellisempaa
  5. Matkapahoinvointia autonomisessa autossa
  6. Älylaitteet lisäävät turvallisuutta ja otamme enemmän riskejä
  7. Netti synnyttää yhteisöllisyyttä, mutta myös sosiaalisia kuplia
  8. Pokémon GO herätti kiinnostuksen lisättyä todellisuutta kohtaan
  9. Yksityisyys jakaa ihmiset
  10. Yrityksistä tulee IT-yrityksiä

*) Ericssonin listaus on koostettu yli 7000 internet-edelläkävijälle suunnatun online-kyselyn avulla.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016