Suomalaistekniikka auttaa näkövammaista

VTT on kehittänyt näkövammaisille puettavan tutkalaitteen, jonka avulla käyttäjä voi havainnoida ympäristöään ja liikkua entistä turvallisemmin. Sykemittarin tavoin päälle puettavaa laitetta on jo testattu kliinisesti.

Laitteen toiminta perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Tekesin rahoituksella kehittämään tutkajärjestelmään. ”Uutuusarvona on puettava radioaalloilla toimiva tutka, jonka signaali läpäisee vaatemateriaalin. Näin laitetta voi pitää esimerkiksi takin alla huomaamattomasti”, kertoo erikoistutkija Tero Kiuru VTT:ltä.

Tutka välittää informaation käyttäjälleen värinä- tai äänipalautteena. Se tunnistaa suurimman osan ympäristön esteistä, mutta esimerkiksi ohuiden oksien ja pensaiden havaitseminen on vielä toistaiseksi hankalaa.

Tutkaa on jo testattu kliinisesti Valviran hyväksymässä kliinisessä laitetutkimuksessa, jossa VTT:n yhteistyökumppanina ovat olleet Kuopion yliopistollinen sairaala ja Näkövammaisten liitto.

Tutkimus jatkuu vielä valittujen testikäyttäjien kanssa, ja laitetta kehitetään edelleen. Esimerkiksi laitteen etäisyydensäätöön ja värinäpalautteeseen ei oltu tyytyväisiä.

Opastutkalle uskotaan olevan globaalit markkinat, sillä maailmassa on noin 300 miljoonaa näkövammaista.

LISÄÄ: VTT Guidesense-projekti (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016