Sähkökirjat ja e-lehdet nousussa – ammattilehdet mukana trendissä

Kirjojen ja lehtien muuttuminen sähköiseksi on kestänyt pitempään kuin alkuaan uskottiin. Nyt pääkaupungin kirjastoissa e-kirjojen lainaaminen on kasvussa ja e-lehtiäkin luetaan entistä enemmän. Uudet lehtipalvelut ovat saaneet lukijat kiinnostumaan sähköisistä julkaisuista. Useimmat  ammattilehdet ovat luettavissa Uudenteknologia-lehden tavoin sähköisinä näköislehtinä.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen e-kirjat olivat entistä suositumpia vuonna 2016. Lainausten määrä kasvoi 37 prosenttia ja e-kirjastossa tarjolla olevien teosten määrä kasvoi samassa suhteessa. E-lainauksen kehitys seuraa yleistä trendiä.

’’Digitaaliset palvelut ovat tulleet entistä tutummiksi asiakkaille ja he ovat aikaisempaa valmiimpia käyttämään myös kirjaston e-palveluita’’, sanoo e-informaatikko Laura Kärpijoki Helsingin kaupunginkirjastosta.

Helmet-kirjastoilla on käytössä kaksi e-kirjapalvelua: kotimainen Ellibs sekä amerikkalainen OverDrive. Ellibsiä on tähän mennessä käyttänyt yhteensä 46 000 asiakasta eli 11 prosenttia aktiivisista Helmet-kirjastokortin käyttäjistä. Vuoden 2016 aikana palveluun tuli 15 000 uutta asiakasta.

Myös e-näköislehtien lukeminen lisääntyi Helmet-kirjastot tarjoavat asiakkaittensa käyttöön kaksi kansainvälistä lehtipalvelua (Zinio ja PressReader) ja yhden kotimaisen (ePress).

Vuosi sitten pääkaupunkiseudulla kokeiltiin myös ilmaiseksi etäkäytettäviä kotimaisia aikakauslehtiä eMagz-palvelussa, mutta toiminta loppui koeajan jälkeen. Mukana olleista kustantajista Sanoma on tuonut aikauslehtensä tarjolle e-lehtinä’’- tarjouksella ’’tilaa yksi printtilehti ja lue muut e-lehtenä’’.

Suomalaisista ammattilehdistä useimmilla on tarjolla printtiversion lisäksi tilaajille tai vapaasti luettavat e-näköislehdet. Esimerkiksi joko olet kokeillut Uusiteknologian lehden sähköistä näköislehteä. Alla olevan linkin kautta pääset vapaasti lukemaan Uusiteknologia-lehden viimeisimmän 2/2016 lehden lisäksi toukokuussa 2016 ilmestyneen ykkösnumeron. Ole hyvä.

LISÄÄ: Helmet e-julkaisut (LINKKI) ja Uusiteknologia-näköislehdet  (LINKKI, pdf)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!