Elektroniikalle herätys melkein ilman sähköä

Bristolin yliopistossa on kehitetty jännitteen ilmaisinpiiri, joka vaatii vain muutaman pikowatin tehon aktivoimaan muita piirejä.

Uuden ilmaisinpiirin avulla insinöörit voivat suunnitella antureita, jotka voivat olla jatkuvasti seurantamoodissa, ilman virranottoa akusta tai sähköverkosta. Tuloksena on anturiratkaisun pienemmät paristot tai akut, joiden käyttöaikakin voi joissakin tapauksissa jatkua pidempään.

Jännitteenilmaisin voi myös poistaa virrankulutuksen valmiustilassa. Tutkijaryhmä on esimerkiksi käyttänyt televisiota ilman jatkuvaa virranottoa valmiustilassa, käynnistäen sen jänniteilmaisimellaan joka saa virtansa television kaukosäätimen infrapunasignaalista.

Piirin oma virrankulutus on 5,4 pikoampeeria ja kynnysjännite 650 millivolttia. Tekijöidensä mukaan se käyttääkin yli tuhat kertaa vähemmän energiaa kuin nykyiset ilmaisimet, joilla voi luoda käynnistyssignaalin.

Yliopisto on teettänyt piiristään oikein datalehdet ja kokeilukortin ja etsii kumppaneita piirin kaupallistamiseen.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tietopaketti uutuuspiiristä (LINKKI), datalehti (LINKKI; pdf), koekortti (LINKKI, pdf)  ja sovellusvideo (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016