Valokuidulle vaihtoehto – kolmiulotteinen reitittäminen

Australian National Universityn (ANU) vetämä tutkimus on tuottanut tavan ohjata valoa kolmiulotteisesti nestekiteessä. Sen ratkaisut voisivat tulevaisuudessa olla pienempiä, halvempia ja ketterämpiä kuin nykyiset valokuituratkaisut.

Nykyisissä optisissa tiedonsiirtotekniikoissa, joudutaan turvautumaan elektroniikkaan mikä asettaa vakavia kapasiteetin rajoituksia. Valon ohjaukseen käytetään magneetteja ja saavutus voi avata oven uusille viestintäjärjestelmille.

Ryhmän vetäjä professori Wieslaw Krolikowski ANU Research School of Physics and Engineering (RSPE) toteaa ryhmän läpimurron voivan olla ratkaiseva kehitettäessä pieniä komponentteja, jotka voivat käsitellä suuria määriä dataa.

”Tämän teknologian odotetaan olevan myös sovellettavissa antureihin, tallennukseen ja nestekidenäyttöihin”, kommentoi professori Krolikowski. Uusi uusi löytö voisi johtaa myös ratkaisuihin, joka antaisi vauhtia uuden sukupolven tehokkaille optisille kytkimille, reitittimille ja modulaattoreille, toteavat tutkijat.

Aiemmin solitoneja ohjattiin nestekiteissä elektrodeilla, mikä rajoitti kokoonpanon ohueen nestekidekerrokseen. Uusi magneeteilla ohjattava tekniikka avaa tavan valon kolmiulotteiselle manipuloinnille kuljettamaan signaaleja solitonien avulla”, sanoo tutkijakumppani tohtori Yana Izdebskaya  yliopiston tiedotteessa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) sekä artikkeli Nature Communications -tiedelehdessä (LINKKI)

Kuva: Australian National University

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016