Video: Suomeen jättiakusto – Pohjoismaiden suurin

Pohjoismaiden suurin akkupohjainen sähkövarasto otettiin eilen käyttöön Fortumin Järvenpään voimalaitoksella. Helsingin energian Helen otti vuosi sitten Suvilahdessa käyttöön litium-ion-akkuihin perustuvan energiavaraston. Katso videolta, miten jättiakusto rakentuu.

Fortum hakee uudella akustolla joustavuutta sähköenergian vaihteluihin. Uudet tuuli- ja aurinkoenergia, vaativat tulevaisuudessa nykyistä enemmän varajärjestelmiä. Akustoista saadaan vesi- tai varavoimaloita nopeammin sähköverkon säätövoimaa

Fortumin Batcave-akku sisältää 6600 Saftin valmistamaa litiumioni-akkua

Fortumin akusto asennettiin biomassaa käyttävän Fortumin Järvenpään biovoimalaitoksen yhteyteen. Akuston nimellisteho on kaksi megawattia ja energiakapasiteetti 1,330  megawattituntia.  Akku koostuu noin 6 600 ranskalaisen Saftin valmistamasta litium-ioni-kennosta. Ne on jaettu 17 eri akkupakettiin. Invertterit ovat Schneider Electricin valmistamia.

Batcave-projektissa pystymme sähkön varastoinnin lisäksi testaamaan täysin uusia ideoita akun mahdollisimman optimaaliseen ohjaukseen yhdessä muiden joustavien sähköntuotantomuotojen kanssa”, kertoo Fortumin tuotannon kehityksestä vastaava johtaja Tatu Kulla.

Fortumin akustolle antama Batcave-nimi viittaa huipputekniikan ”akkuluolaan”. Akkuprojekti täydentää Fortumin muiden  tulevaisuuden ratkaisujen, kuten kysyntäjouston ja virtuaalivoimalaitosten tutkimusta. Investoinnin arvo on noin 1,6 miljoonaa euroa, johon Fortum saa työ- ja elinkeinoministeriöltä tukea 30 prosenttia.

”Batcave  vie meitä suuren harppauksen kohti aurinkotaloutta, jossa sähkön varastoinnilla on uusiutuvien energiantuotantomuotojen rinnalla merkittävä rooli’’, sanoo Fortumin Tatu Kulla.

Akkuvarastoinnin yleistyminen mahdollistaa uusiutuvien energianlähteiden käytön laajenemisen Suomessa. Uudenlaiset energiavarastot tuovat joustavuutta valtakunnalliselle sähkömarkkinalle, mikä hyödyttää kaikkia sähkönkäyttäjiä.

LISÄÄ: Tällaista on akkukontin sisällä (LINKKI, video)

TAUSTAA: Sähkövarastot

Sähkövarasto on osa tulevaisuuden energiajärjestelmää. Sähkön välivarastoinnilla tuotanto ja kysyntä voidaan sovittaa joustavammin yhteen, ja varasto toimii myös sähköverkon vakauttajana esimerkiksi vikatilanteissa.

Sähkövaraston etuja ovat lisäksi sen salamannopea käynnistyminen ja helppo säädettävyys. Lisäksi sähkön varastointi vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien huipputeholaitosten tarvetta.