Tutkimus kannattaa – masuuneja ohjataan tarkemmin

SSAB:n Raahen terästehtaan masuunien ohjauksessa hyödynnetään uusia suomalaisia mittaus- ja mallinnusmenetelmiä. Ne tehostavat menetelmän toimintaa ja vähentävät päästöjä. Suomalaisen tutkimusyhteisö Dimeccin rooli on ollut keskeinen 2,5 vuotta kestäneessä SIMP-kehitysohjelmassa.

Muutosohjelmassa masuunin ohjaukseen yhdistettiin älykkäitä mittausmenetelmiä ja fysikaalisia mallinnuksia, mikä auttoi ymmärtämään uuden raaka-aineen käyttäytymistä prosessissa ja parantamaan tehokkuutta merkittävästi.

Mittausmenetelmiä SIMP-ohjelmassa kehitti oululainen Sapotech ja kuopiolainen Rocsole Oy toi kehitysohjelmaan uusinta kuvantamisteknologiaa. Tutkimusyhteistyössä olivat mukana myös Oulun yliopisto ja Åbo Akademia.

Kuva: SSAB

’’Masuunien ohjauksen modernisointi on malliesimerkki, miten voimme laaja-alaisella innovaatioyhteistyöllä yhdistää perinteisen teollisuutemme ja startup-yritystemme parhaan osaamisen”, tiivistää Dimecc Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Terästehtaan kustannustehokkuuden parantamiseksi Raahen masuuneilla siirryttiin käyttämään injektiopolttoaineena öljyn sijasta hienoksi jauhettua kivihiiltä vuoden 2015 lopussa.

”Dimeccin rooli oli keskeinen 2,5 vuotta kestäneessä SIMP-ohjelmassa. Innovaatiorahoituksella saimme kehitystyöhön mukaan korkean osaamisen pk-yrityksiä ja akateemista tutkimustietoa, mikä nopeutti uusien menetelmien käyttöönottoa”, kertoo SSAB:n kehityspäällikkö Jarmo Lilja.

Johtavat teollisuuslaitokset ovat maamme suurimpia yksittäisiä kasvihuonekaasujen tuottajia. SSAB:n Raahen terästehdas tuottaa liki kymmenen prosenttia Suomen noin 40 miljoonan kilotonnin vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä.

”Jatkossa tavoitteenamme on korvata hiilen ja koksin käyttöä ei-fossiilisilla biomateriaaleilla’’, jatkaa Lilja.

Kuva: Sapotechin Reveal Cast -järjestelmän esittelyvideolta (LINKKI, video)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016