Algoritmit tuovat apua

Nykyisin algoritmi onkin julkinen hyödyke, jonka sovelluksia ovat internetin hakukoneet, sosiaalinen media koneoppiminen ja tekoäly sekä robotiikkaa. Algoritmien mahdollisuuksia, mutta myös vaaroja esitellään Helsingin yliopistolla 28.3.2017 kello 16.30 alkaen. Tapahtumaa voi seurata myös nettivideona.

Professori Valtteri Niemi, Helsingin yliopisto.

Algoritmin käsite liitetään nykyisin tietokoneiden ohjelmointiin ja tietojenkäsittelytieteeseen, mutta ne tunnettiin toki jo ennen tietokonetta. Yksinkertaisimmillaan algoritmi on allekkain laskemista ja lukujen kertomista, mutta tietokoneet ovat tuoneet algoritmeihin aineiston käsittelyn tehokkuuden. Tehokkaasti ja isoja data-aineistoja käsittelevät tietokoneohjelmat myös pelottavat.

’’Turvallisia standardoituja salausalgoritmeja löytää helposti, mutta on vaikea varmistaa, että juuri oikeilla tahoilla on juuri salaukseen ja sen purkamiseen tarvittavat oikeat avaimet’’, sanoo professori Valtteri Niemi (kuvassa) Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta Salaus sinänsä ei vielä hänen mukaansa takaa, että dataa ei olisi matkalla muutettu’’,

’’Tutkimme nyt pilviavusteisia tietoturvapalveluja, tulevaisuuden 5G-mobiiliverkkojen tietoturvaa ja esineiden Internetiin liittyviä kysymyksiä sekä yksityisyyden suojaamista eri tilanteissa, esimerkiksi paikkatietoon perustuvissa palveluissa’’, Niemi sanoo

Algoritmeja käsitellään tiedekulmassa Helsingin yliopistolla tänään tiistaina 28.3.2017 kello 16.30 Keskustelemassa ovat Innokas-verkoston johtaja Tiina Korhonen, professori Valtteri Niemi, professori Hannu Toivonen ja professori Esko Ukkonen.

LISÄÄ: Algoritmit tulevat 28.3.2016 (LINKKI) ja videoyhteys (LINKKI) 28.3.2016 klo 16.00 alkaen.

LISÄYS 29.3.2017: Uusi linkki tulossa, kun video tulee yliopiston videoarkistoon katsottavaksi!

Kuva: Helsingin yliopisto

TAUSTAA:  Algoritmi on yksityiskohtainen kuvaus tai ohje siitä, miten tehtävä tai prosessi suoritetaan; sitä seuraamalla ratkaistaan tietty ongelma. Jopa keittokirja on kokoelma algoritmeja, joita seuraamalla ruoanlaiton pitäisi onnistua. Sana algoritmi tulee alkuaan persialaisen matemaatikon ja tähtitieteilijän Muhammed ibn-Musa al-Khwarizmin nimestä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!