Aurinkosähkön rakentaminen kasvussa – sertifiointi asentajille

Aurinkosähköä otetaan Suomessa käyttöön kasvavasti. Yksi esimerkki on Haminan Mäkelänkankaan aurinkovoimala, joka on ensimmäinen maa-asenteinen ja keskitetyllä invertteriratkaisulla toteutettu voimala. Järjestelmän asentajilla oli alan sertifioinnit.

Suomen Voiman omistama aurinkoenergiakohde on ainutlaatuinen myös siksi, että tuuli- ja aurinkotuotanto on yhdistetty samaan tuotantoverkkoon. Hankkeen asennuksista vastasi Etelä-Savon Energian asentajat, joilla oli alan sertifioinnit.

Voimala otettiin käyttöön kesällä 2016, ja se tuottaa vuodessa yli 650 000 kWh sähköä, mikä vastaa yli 300 kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta.

Jokainen aurinkovoimala on erilainen kokonaisuus. Sekä mekaniikkaan että asennustyön laatuun pitää kiinnittää huomiota.

”Uusiutuvan energian asentajien sertifointikoulutuksessa painopiste on juuri näissä asioissa. Siksi koulutukseen kannattaa osallistua ja asiakkaan vaatia toimituksiinsa sertifioituja asentajia”, toteaa uusiutuvan energian asentajien sertifiointitoimikunnan puheenjohtaja Jussi Hirvonen.

Uusi sertifiointi on tarkoitettu aurinkolämpö- ja aurinkosähkö-, biolämpö- ja lämpöpumppuasentajille. Se on vapaaehtoista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Kuva: Suomen Voima, Mäkelänkankaan tuuli- ja aurinkovoimala.