Huippunopea 5G-data lensi Oulussa – 3,5 gigahertsillä

Elisa ja Nokia testasivat perjantaina Oulussa ensimmäisenä Euroopassa 3,5 gigahertsin taajuuden hyödyntämistä nopeissa 5G-yhteyksissä. Saavutetut datanopeudet olivat nykyisiin kännykkäverkkoihin verrattuna moninkertaisia.

Elisan ja Nokian testissä 5G-signaalia välitettiin Oulun Ruskossa 3,5 gigahertsin taajuudella tukiaseman ja päätelaitteen välillä. Nokialla on Ruskossa Euroopan ainoa matkapuhelinten tukiasematehdas.

Datanopeudet olivat suurimmillaan 1,5 Gbps ja viive pienimmillään 1,5 millisekuntia. Molemmat suoritusarvot olivat Elisan mukaan merkittävästi parempia kuin nykyisissä kaupallisissa 4G-verkoissa. Saadut tulokset olivat hyvin rohkaisevia tulevien 5G-verkkojen rakentamiseen.

’’Nyt tehty testi on jatkumoa viime elokuussa tehdyille 5G-testeille, joissa Elisa ja Nokia testasivat robottien etäohjausta, 360-asteen videokuvan välittämistä sekä tulevaisuuden supernopeaa mobiililaajakaistayhteyttä’’, kertoo Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen.

Lehtinen odottaa innokkaasti 3,5 GHz:n taajuuden vapautumista, sillä se nopeuttaisi kaupallisten 5G-palveluiden tuomista asiakkaille. 3,5 gigahertsin jopa 400 megahertsin taajuuskaista tarjoaa korkeat datanopeudet ja matalahkon taajuuden ansiosta helpon verkkopeiton rakentamisen.

3,5 gigahertsin taajuus tulee olemaan 5G-verkkojen keskeisimpiä taajuuksia maailmanlaajuisesti. Suomessa taajuusalue vapautuu vuoden 2018 lopussa, jonka jälkeen se on mahdollista ottaa kaupalliseen 5G-käyttöön.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!