Nokiasta syntyi Suomen suurin tarina – asialla Timonen ja von Bagh

Nokian kännykkäbisneksen nousu ja lasku synnyttivät vuosikymmen sitten useita historiateoksia ja televisio-ohjelmia. Nyt Yleisradio tuo Nokiasta neliosaisen radiokuunnelman, jonka on kirjoittanut Tuomas Timonen ja ohjannut Juhana von Bagh.

Nokian historiaa seurataan neljässä jaksossa vuonna 1965 toteutuneesta kolmen eri teollisuusalan fuusiosta lähtien aina tähän päivään asti. Väläyksenomaiset jaksot rakentuvat kunkin ajan keskeisen pääjohtajan ympärille. Teos on Radioteatterin juhlaohjelmistoa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Nokia 1. Kairamo – Kännykän synty 

Kari Kairamoa esittää näyttelijä Kari Heiskanen.

Kumitehdas, Kaapelitehdas ja Nokia Osakeyhtiö fuusioituvat Ab Nokia Oy:ksi. Pääjohtajaksi valitaan Kaapelitehtaan Björn Westerlund. Westerlundin seuraajan, Kari Kairamon kaudella pienestä ja tappiollisesta elektroniikkaosastosta kasvaa Nokian tulevaisuuden kannalta keskeinen toimiala. Mutta Kairamo on sekä yhtiön vahvuus, että sen heikkous: rohkean ja ennakkoluulottoman, mediaa ja julkisuutta rakastavan johtajan kääntöpuoli on maanisuus, masennus ja – lopulta – itsemurha. Yle Radio 1 maanantaina 24.4.2017 klo 19.03  ja Yle Areena

Rooleissa Kari Kairamo – Kari Heiskanen. Björn Westerlund – Sulevi Peltola. Arja Kairamo – Kaija Pakarinen.

Nokia 2. Ollila – Nousu ja uho

Jorma Ollilan kaudella Nokia kansainvälistyy entisestään ja onnistuu luomaan puhelimen, joka muuttaa markkinat ja ihmisten kulutustottumukset. Markkinajohtajan asemasta ei ole kuitenkaan kuin yksi suunta: alas. Kuluttajien tarpeitten ja markkinoitten virhearvioitten myötä Nokia romahtaa puhelinmarkkinoitten ehdottomasta valtiaasta totaalisesti. Yle Radio 1 maanantaina 1.5.2017 klo 19.03 ja Yle Areena

Rooleissa Jorma Ollila – Hannu-Pekka Björkman. Liisa Ollila – Pirjo Lonka. Kari Kairamo – Kari Heiskanen.

Nokia 3. Elop – Palava lautta

Katsotaan Nokiaa Stephen Elopin kaudella. Käsikirjoittaja Julia 26 v. haastattelee äitiään, joka on tehnyt uran Nokialla ja joka on irtisanomisten jälkeen ryhtynyt pesulayrittäjäksi Tampereen seudulla. Jakso perustuu haastatteluihin ja muuhun dokumentaariseen materiaalin Nokian entisistä työntekijöistä. Yle Radio 1 maanantaina 8.5.2017 klo 19.03  ja Yle Areena

Rooleissa Julia – Anna-Mari Karvonen. Marja – Irina Pulkka. Asko – Ilja Peltonen. Leena – Lotta Lehtikari. Reima – Tommi Eronen.

Nokia 4. Suri – Uusi alku 

Intialaisen Rajeev Surin aikana Nokia saa uuden otteen markkinoista ja suuntaa kohti uutta nousua. Kausi on eräänlainen yhden aikakauden loppu ja toisen alku: Intiasta, jonne Nokia on tähän asti vienyt osaamista, tulee nyt johtaja, joka auttaa suomalaisen yhtiön uuteen nousuun. Rajeev Surin henkilöhistorian kautta saamme kuvan tämän hetken kansainvälisestä Suomesta.   Yle Radio 1 maanantaina 15.5.2017 klo 19.03 ja Yle Areena

Rajeev Surin roolissa Kasimir Baltzar.

Nokia-kuunnelmasarjan lähetykset Yle Radio 1:ssä maanantaisin 24.4. – 15.5.2017 klo 19.03. Jaksot uusitaan radiossa heti sarjan ensilähetyksen päätyttyä maanantaisin 22.5. – 12.6.2017 ja ne ovat kuultavissa myös Yle Areenassa.

Kuvat: Anne Hämäläinen, Yle Kuvapalvelu

LISÄÄ: Nokia – Suomen suurin tarina, Yle (LINKKI) ja Nokia-historiakirjat (LINKKI, Google-haku) ja aiemmat Nokia-historia-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016