Raportti: Palvelinkeskuksista vieläkin parempi bisnes – Suomelle

Suomi voisi saada entistä merkittävämmät taloudelliset hyödyt datakeskuksista, jos se parantaisi taloudellista haluttavuuttaan muihin verrattuna, selviää Googlen teettämästä talousraportista. Miinuksena on edelleen kilpailijamaistaan kalliimpi sähkö.

Copenhagen Economicsin tekemä selvitys datakeskusinvestointien Suomelle tuomista taloudellisista mahdollisuuksista julkaistiin torstaina. Googlen tilaama raportti on kirjoitettu yhteistyössä Valtioneuvoston kanslian sekä Työ ja elinkeinoministeriön kanssa.

Suomeen on viime vuosina perustettu useita palvelinkeskuksia, joista suurin on Googlen vuonna 2009 Haminaan entiseen paperitehtaaseen perustama datakeskus. Rakentamiskulut olivat 650 miljoonaa euroa. Nykyisin yritys työllistää Suomessa noin 300 henkilöä.

Useat muutkin it-yritykset ovat viime vuosina sijoittaneet datakeskuksiaan Suomeen. Niitä ovat muun muassa Equinix, Fujitsu, Hetzner, Microsoft, Telia ja Yandex.

Googlen Haminan palvelinkeskus on rakennettu entiseen paperitehtaaseen. Kuva: Google.

Datakeskusteollisuus synnyttää varsinaisen keskuksen lisäksi muutakin kasvua ja taloudellista toimintaa.  Googlen investoinnit Haminan datakeskukseen toivat heijastusvaikutuksineen yhteensä 660 miljoonan euron talousvaikutukset Suomeen vuosien 2009 ja 2015 välillä.

Kaikkien Suomen datakeskusten taloudellinen kokonaisvaikutus vuonna 2016 oli lähes 800 miljoonaa euroa (sisältäen suorat ja epäsuorat vaikutukset) ja 11 200 työpaikkaa.

Raportissa arvioidaan myös, että mikäli Suomi onnistuu täysin realisoimaan rakentamisen lisäksi oheistoiminnot, vaikutukset voisivat olla vuonna 2025 vaikutukset vuodessa 2,3 miljardia euroa ja 33 000 työpaikkaa.

Suomella on raportin mukaan tarjolla useita datakeskusteollisuuden tarvitsemia asioita. Etuja ovat hyvät kansainväliset tietoliikenneyhteydet sekä vakaa ympäristö. Sitä vahvistavat myös suotuisat olosuhteet, kuten sopiva ilmasto ja hyvä energian saatavuus.

Toisaalta samoja etuja on myös kilpailevalla Ruotsilla, joka on tukenut keskuksia voimakkaammin sähkönhinnan alennuksilla. Esimerkiksi Amazon ja Facebook päätyivät Ruotsiin erityisesti sähkönhinnan takia.

LISÄÄ: Finland’s economic  opportunities from  data centre investments. A study prepared for Google, April 2017, kirjoittajat Martin H. Thelle, Eva Rytter Sunesen, Tine Jeppesen, Christoffer, Haag Theilgaard, Kalle Kantanen, Emmi Martikainen ja Bruno Basalisco. (LINKKI, pdf).

IoT ja tekoäly tarvitsevat palvelinkeskuksia

Datakeskuksilla on keskeinen rooli modernissa digitaloudessa. Monet tärkeistä talouden mullistavista innovaatioista ovat riippuvaisia datakeskuksista nojaten niiden tarjoamiin laskenta- ja tallennuspalveluihin.

Datakeskukset mahdollistavat uusia dataintensiivisten tuotantotapoja ja esineiden internetin (IoT), tekoälyn, big datan ja virtuaalitodellisuuden kehittämisen.  Uudet digitekniikat ovat laajemminkin riippuvaisia huippuluokan datakeskuksista pilvipalveluineen.

Kuva: Google, Hamina

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!