Grafeeni voi toimia kopiokoneena

Massachusetts Institute of Technology -tutkimuslaitoksen ideoima tekniikka voi vähentää huomattavasti erikoisempien  puolijohdemateriaalien kiekkotason kustannuksia. Tutkimusta on tehty korealaisen LG Electronics R&D Centerin avustamana.

Yhdysvaltalaisen MIT:n kehittämä menetelmä käyttää grafeenia eräänlaisena ”kopiokoneena” siirtämään monimutkaisia kiteisiä kuvioita alemmasta puolijohdekiekosta sen päällä olevaan kerrokseen vastaavaa materiaalia.

Insinöörit sijoittivat arkin grafeenia kalliin kiekon päälle ja kasvattivat sen päälle puolijohtavaa materiaalia. Grafeeni on niin ohut, että alla oleva piirikuvioitu kiekko kopioituu pintakerroksen puolijohteeseen.

Grafeeni on myös melko liukas eli sen van der Waals sidokset pystysuuntiin ovat heikkoja, joten insinöörit saattoivat yksinkertaisesti kuoria päällimmäisen valmiin kerroksen helposti irti grafeenilta.Irrotettu puolijohde voidaan siirtää helposti vaikkapa joustaville alustoille.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tietote (LINKKI)

Kuva: Nikkelikalvon kuorinta pois piikiekolta demonstroi 2D-materiaaleille soveltuvaa siirtoprosessia. Kuvaaja: Jose-Luis Olivares/MIT

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!