VTT tiukentaa tutkimustaan – leikkaukset takana

Valtion leikkaukset Tekesin määrärahoihin näkyvät suomalaistutkimuksessa. VTT kertoi tänään keskittyvänsä vain kasvualueille. Taustalla on sekä VTT:n suoran valtionavustuksen että julkisen rahoituksen väheneminen Tekesiltä  merkittävästi.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimintaympäristö ja markkinat olivat haasteelliset jo viime vuonna. VTT:n suora valtionavustus laski kymmenen prosenttia, ja kilpailtu julkinen rahoitus Tekesiltä vähentyi viisi prosenttia edelliseen vuoteen nähden.

VTT-konsernin kokonaistuotot – valtionavustus ja liikevaihto yhteensä – olivat 269 miljoonaa euroa ja laskivat kuitenkin vain yhden prosentin, sillä emoyhtiö VTT kasvatti EU-hankkeiden liikevaihtoa 12 prosenttia ja ja asiakastoimeksiantojen liikevaihtoa kahdella prosentilla. Koko VTT-konsernin liiketulos oli -0,2 miljoonaa euroa.

Vastatakseen toimintaympäristön muutoksiin VTT käynnisti jo viime vuonnastrategian päivityksen. Uudistetun strategian ytimessä on kaksi asiaa: haastelähtöisyys ja erinomainen teknologinen ja tutkimuksellinen osaaminen.

”Teollisuuden uudistuminen, tulevaisuuden ilmasto, resurssien riittävyys, hyvä elämä ja kokonaisturvallisuus ovat kasvualueita, joille keskitämme tutkimustamme vastataksemme asiakkaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin”, toteaa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara (kuvassa).

VTT:n toimintaa värittää haastelähtöisyyteen ja osaamiseen perustuva uudistettu strategia, jossa tutkimuksen suuntaamista ohjaavat markkinoiden kasvumahdollisuudet, ns. VTT:n majakat.

”Haastelähtöisyys tarkoittaa sitä, että kaiken, mitä VTT tekee, tulee johtaa siihen, että jokin yritys, teollisuussektori tai yhteiskunnan osa-alue saa suoraa hyötyä osaamisestamme”, kuvaa  Vasara VTT:n toiminnan tavoitteita.

VTT auttaa yrityksiä ja yhteiskuntaa menestymään ja uudistumaan soveltavan tutkimuksen keinoin.

LISÄÄ: VTT:n uusi strategia (LINKKI), vuosikertomus 2016  (LINKKI,pdf) ja katsaus 2016 (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017