Video: Suomalaisella 3D-tulostimella syntyy betoniseinää

Imatralainen Fimatec esitteli perjantaina maailman suurimman 3D-tulostimen betonisten rakennuselementtien tuotantoon. RoboCatt on toteutettu yhteistyössä automaatio- ja robottivalmistaja ABB:n kanssa. Katso videolta, miten betoniseinää syntyy.

Suomalaismenetelmä eroaa valmistajan mukaan kilpailijoistaan, jotka perustuvat toimintansa pelkkään betonin pursottamiseen. Fimatecin 3D-tulostin voi tehdä rakennuselementtejä, joista kasataan samalla kertaa elementin kuoret ja sisäeriste. Seinäelementin raudoitus ja sähkökalusteet asennetaan ABB:n robotin avustamana.

RoboCattin mitat ovat 8 x 6 x 5,5 metriä, jatkojohteilla pituutta voidaan jatkaa 16 metriin asti. Laite mahtuu merikonttiin ja on siirreltävissä, vaikka suuren rakennuskohteen äärelle Järjestelmä pystyy muuntamaan suoraan rakennesuunnittelijan suunnitteleman elementin tiedoston ns. G-koodiksi, jonka pohjalta laite toteuttaa seinäelementin.

”Halusimme tehdä todellista, rakennusmääräykset täyttävää seinää, kustannustehokkaasti ja tuoda markkinoille laitteen, joka on suoraan konvertoitavissa elementtitehtaan tuotantojärjestelmään’’, kertoo Fimatecin pääomistaja ja toimitusjohtaja Arto Koivuharju.

ABB:n valmistaman teollisuusrobotin lisäksi yrityksen taajuusmuuttaja vastaa tulostimen liikkeenohjauksesta ja ohjelmoitava logiikka liikkeenohjauksesta. Tulostimen ohjausta ja säätöjä hallitaan kosketusnäyttöpaneelilla. Siinä käytetään myös ABB:n servomoottoreita sekä turvaratkaisuja.

’’Tämä on upea osoitus suomalaisesta innovaatiokyvystä.  Ratkaisun avulla kokonainen omakotitalo tullaan tulostamaan muutamassa tunnissa.”, arvioi liiketoimintajohtaja Janne Leinonen ABB:ltä. Myös teknologiavaikuttaja Risto Linturi on ollut vaikuttunut näkemästään.

”Suomi on Fimatecin myötä palannut 3D-tulostuksen tekniselle huipulle. 3D-tulostus kasvaa erittäin nopeasti ja rakennusala on merkittävimpiä hyötyjiä”, Linturi arvioi.

Ensimmäiset Robocatt-tulostimet ovat tulossa myyntiin. Protolaite  julkistettiin kaksi vuotta sitten yhteistyössä Konecranesin ja Lujabetonin kanssa. Fimatecin taustalla on perustajan lisäksi Kakkonen-yhtiöt. Yritys on saanut rahoitusta myös Tekesiltä.  Fimatec työllistää Imatralla 18 henkilöä.

Kuva: Fimatecin 3D-tulostimen esittelyvideo (LINKKI, Youtube).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017