Uutta sähköautojen akkuvalvontaan

Tähän asti impedanssispektroskopian käyttö litium-ioni-akuille on rajoittunut laboratorioihin. Tänään alkavilla Nürnbergin PCIM-messuilla esitellään uudenlaista analysointitekniikkaa 12 voltin litium-ioni-akkupaketilla. Se voi tuoda apua sähköautojen käyttövarmuuteen.

Komponenttijakelija Rutronikesittelee yhdessä Chemnitzin teknillisen yliopiston kanssa  tutkimushanketta, jonka aiheena on ”Laajemmat seuranta- ja analysointitoiminnot akuston valvontajärjestelmässä perustuen impedanssin spektroskopiaan”. 

Tutkijoiden mukaan saadut tulokset osoittavat menetelmän sopivuuden teollisiin sovelluksiin. Tutkimushankkeessa menetelmää on sovellettu sulautetuissa järjestelmissä. Impedanssin spektroskopia mahdollistaa tarkemman analyysin ja diagnoosin akkujärjestelmistä kuin nykyisin käytetyt menettelyt.

Uuden tekniikan luvataan tarjoavan aiempaa luotettavan ennusteen esimerkiksi koskien akkujen jäljellä oleva käyttöikää (RUL) ja toimintakykyä (SoH). Tämä tarkoittaa myös, että käyttömatkaennusteet sähköajoneuvoille voidaan määrittää vakaalta pohjalta.

Tehoelektroniikan PCIM-messut järjestetään Nürnbergissä 16-18. toukokuuta. Mukana yli 400 näytteilleasettajaa.

LISÄÄ: PCIM2017 (LINKKI) ja impedanssin spektroskopia -demostraatio (Rutronik, LINKKI)