Kännyköiden roaming-hinnoittelusta tuli härdelli

Suomalaisten kännykkäkäyttäjien dataroamingista tuli melkoinen sekasotku, kun teleoperaattorit pyrkivät toteuttamaan uudet säännöt ja erivapauden vanhojen liittymien datasiirron rajoittamiseen. Pienimmän Ainacomin toimitusjohtaja Tomi Saario  syyttää muita jopa ’’vanhakantaisesta telemonopoliajattelusta’’.

Teleoperaattorit ovat koko viikon viestineet uusista ratkaisuistaan EU-roamingin maksujen poistamisessa. Kaikki kolme isoa Telia, DNA ja Elisa ovat hakeneet poikkeuslupaa täysin vapaasta verkkovierailuista. Ainacom ei hakenut muiden suomalaisten operaattoreiden tapaan poikkeuslupaa.

Ainacomin olemassa olevat ja uudet liittymät toimivat yrityksen mukaan EU- ja ETA-maissa 15.6.2017 alkaen ilman  muita verkkovierailumaksuja.  Euroopan datankäyttö avataan niin nykyisille kuin uusille asiakkaille lisämaksutta.

DNA:n asiakkaat voivat käyttää kännykkäänsä EU:n alueella, 15.6.2017 alkaen aiempaa halvemmalla. Puheluista ja viesteistä DNA:n asiakkaat maksavat EU:ssa kotimaan hinnan ja tiedonsiirron hinta laskee yli 90 prosenttia. DNA lanseeraa kesäkuussa myös uusia liittymiä, joissa EU-tiedonsiirto kuuluu kuukausihintaan.

Elisa laskee uusien liittymätyyppien ohella perushinnaston mukaisia puhelu-, viesti- ja datankäyttöhintoja EU- ja ETA-maissa. Muutos koskee kaikkia Elisan asiakkaita. Puhelujen vastaanottaminen tulee EU:ssa ilmaiseksi.

Telia on varautunut EU-sääntelyyn maaliskuussa julkistetuilla uusilla kuluttajaliittymillä, joiden kuukausihintaan sisältyy roaming EU- ja ETA-maissa. Telia on hakenut myös Viestintävirastolta poikkeuslupaa hyväksyä datakäytön raja  vanhoille, vielä päivittämättömillä Sonera- ja Tele Finland -liittymille. Yritys aikoo kertoa rajoista kesäkuun aikana.

LISÄÄ: EU-roaming-tiedotteet – Telia (LINKKI), DNA (LINKKI), Elisa (LINKKI) ja Ainacom (LINKKI)

Kuvituskuva: Tieto

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017