Uusi signaalilähde langattomien kehitykseen

Rohde & Schwarz  on tuonut tietoliikenne- ja tutkajärjestelmien kehittämiseen sopivan teholuokan analogisen signaaligeneraattorin. Suuremman antotehon lisäksi uutuuden taajuusalue ulottuu jopa 20 gigahertsiin ja vaihekohina on markkinoiden alhaisin.

Vaihekohinan taso riippuu signaalitaajuudesta sekä siitä, mitä ominaisuuksia laitteeseen on hankittu. Parhaimmillaan vaihekohinan taso on 132 desibeliä signaalitason alapuolella kymmenen gigahertsin taajuudella, mitattuna kymmenen kilohertsin etäisyydellä signaalitaajuudesta.

Vaihekohina on aina sitä suurempi mitä lähempänä ollaan signaalitaajuutta. Esimerkiksi kymmenen gigahertsin taajuudella, mutta kymmenen hertsin etäisyydellä mitattuna vaihekohina on enää 83 desibeliä signaalitason alapuolella.

Laajakaistainen kohina on 162 desibeliä signaalitason alapuolella mitattuna kolmenkymmenen megahertsin etäisyydellä signaalitaajuudesta. Uuden signaaligeneraattorilla voidaan kuudella gigahertsillä tuottaa jopa 38 dBm:n (6,3 wattia) RF-lähtöteho ja 20 GHz:llä 32 dBm (1,6 wattia).

Harmoniset taajuudet ovat erittäin alhaiset koko taajuusalueella. Yli kuudella gigahertsillä ne ovat jopa huomattavasti alle 70 dBc 18 dBm: n lähtöteholla. Epäharmoniset arvot ovat gigahertsin lähtöteholla 110 dBc.

SMA100B on valmistajan mukaan markkinoiden ainoa analoginen signaaligeneraattori, joka pystyy tuottamaan samanaikaisesti myös toisen, itsenäisesti konfiguroitavan ja synkronoitavan kellosignaalin jopa kuuden gigahertsin taajuudella.

SMA100B: n signaalien avulla voidaan testata esimerkiksi aiempaa paremmin kännykkäverkkojen tukiaseman todellinen häiriönpoiston suorituskykyä (esimerkiksi 10 GHz: n laajakaistainen kohina on alle -160 dBc / Hz 30 MHz: n kompensoinnilla).

SMA 100B-signaaligeneraattoreilla voi sinisignaalin lisäksi kehittää amplitudi-, taajuus- ja vaihemoduloituja signaaleja. Näiden lisäksi laitteet voivat antaa lyhyitä, alle kahdenkymmenen nanosekunnin pulsseja, joissa nousu- ja laskuajat ovat alle viisi nanosekuntia. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi tutkajärjestelmien testauksessa.

Rohde & Schwarzin uudessa SMA 100B tuoteperheessä on neljä signaaligeneraattoria, joiden taajuusalue alkaa kahdeksasta kilohertsistä ja suurin taajuus on mallista riippuen 3, 6, 12,5 tai 20 GHz. Kussakin mallissa on valittavissa kolme eri tasoa antoteholle ja vaihekohinalle.

Tarjolla on kaksi kotelovaihtoehtoa joko 5 tai 7 tuuman kosketusnäytöllä. Laitteet voivat myös emuloida Rohde & Schwarzin ja Keysightin vanhempia signaaligeneraattoreita. Automaattisia mittausjärjestelmiä päivitettäessä ei siten välttämättä tarvitse muuttaa ohjelmistoja.

LISÄÄ: Rohde & Schwarz (LINKKI), tuotetieto (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI).

Päivitetty 10.55

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!