Sähköautoista apua kotisähkön varastointiin

Sitä mukaa kun tuuli- ja aurinkosähkön tarjonta lisääntyy, tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan lisää akkuihin perustuvia sähkövarastoja. Yksi potentiaalinen keino on käyttää myös sähköautojen akkuja kotitalouksien sähkövarastointiin, arvioidaan Euroopan tiedeakatemioiden yhteistyöjärjestön EASAC:n julkaisemassa raportissa.

Uuden selvityksen mukaan Euroopassa tulisi ymmärtää entistä laajemmin sähkön varastointijärjestelmien potentiaalista lisäarvo. Niiden avulla voidaan parantaa siten sähk

Helsingin energian Helen otti vuosi sitten käyttöön litium-ion-akkuihin perustuvan energiavaraston.

överkon joustavuutta lyhyellä aikavälillä muiden kilpailevien joustoratkaisujen rinnalla.

Vuodesta 2013 lähtien Euroopassa on asennettu yli 40 000 pienvoimalaa, eli akkuun energiaa varastoivaa aurinkopaneelijärjestelmää, ja nyt kiinnostusta herättää yhä kasvavassa määrin potentiaalinen mahdollisuus liittää sähköautojen akut kotitalouksien sähköjärjestelmiin omakäyttöä varten.

Sähkön varastointikustannukset ovat laskussa erityisesti litiumioniakkujen osalta, ja sähkön varastointi voisi olla kilpailukykyinen tapa tuoda lisäarvoa sähköverkkoihin.

Fortumin Järvenpään voimalan viereen sijoitettu Batcave-sähkövarasto sisältää 6600 Saftin valmistamaa litiumioni-akkua.

Suuret akustot mahdollistaisivat epätasaisen tuotannon ja verkon kuormien tasauksen, tehoreservien ylläpidon, sähköverkon kapasiteetin kasvattamisen sekä riittävän sähkön tuotannon varmistamisen.

Energian varastointi on erityisen tärkeää eristyneissä järjestelmissä, kuten saarilla, etäisillä seuduilla ja mikroverkoissa. Silti raportin mukaan kannattaa muistaa, että sähkön varastoinnin avulla ei voida merkittävästi vähentää varakapasiteetin tarvetta EU:ssa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.

Kehitteillä olevat varastointiteknologiat ole vielä niin edistyneitä, että ne tarjoaisivat kilpailukykyisen ratkaisun energian kausivarastointiin sähköverkossa. Raportti on julkaistu eilen Brysselissä.

LISÄÄ:’’Valuing dedicated storage in electricity grids’’, EASAC policy report 33 (LINKKI, pdf) ja aiemmat akkuvarastoja koskevat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvat: Tesla, Helen ja Fortum.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017