Elisa testaa NB-IoT-siirtoa – oma koeverkko tulossa

Elisa kokeilee muiden teleoperaattoreiden tavoin matkapuhelinverkkoa hyödyntävää NB-IoT-tekniikkaa. Tavoitteena on rakentaa NB-IoT-testiympäristö loppuvuodesta. Laajempaan käyttöön NB-IoT tuee vasta myöhemmin.

Elisa kertoi NB-IoT-kehityksestään Nohaun tuotekehitysseminaarissa. Seminaarissa Elisan Jukka Nurmi tarjosi katsauksen Elisan verkossa kiinni olevien miljoonien verkkolaitteidensa hallintaan.

Elisa käyttää apuna Thingworxin IoT-alustaa, jota se myy myös muiden käyttöön kuukausimaksullisena palveluna. Valvonnassa on useita miljoonia verkooon liitettyjä laitteita.

Mobiiliverkoista johtaja Sami Komulainen kertoi myöhemmin, että Elisalla on käytössään Nokia-tukiasemiin testiohjelmisto, NB-IoT-siirtoa varten.

Vuosia odotettu NB-IoT alkaa vihdoin lähestyä tuotantovalmiutta ja käyttöönottoa. Nohaun seminaarissa esiteltiin myös muita IoT-verkkotekniikoita kuten EC-GSM, Powersave 3G, LTE-M.  Ericssonin Jan Melen kertoi, että NB-IoT on saatavissa Ericssonin 4G-tukiasemiin ohjelmistopäivityksenä.

DNA kertoi toukokuun lopulla pilotoivansa NB-IoT-tekniikkaa yhdessä Keskon kanssa. Mukana ovat DNA:n lisäksi Ericsson, Enermix sekä laitteiden verkkoon kytkemisen osalta UnSeen Technologies.

LISÄÄ: Aiemmat NB-IoT-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Elisan Jukka Nurmi esittelee NB-IOT-tekniikkaa.

TAUSTAA: NB-IoT-tekniikka

  • NB-IoT-tekniikan etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön kaistalla, jonka leveys on vain 200kHz normaalisti noin 10-20 megahertsin LTE-kanavasta.
  • NB-IoT-sovellus voidaan ottaa hyvinkin nopeasti käyttöön asentamalla vain uusi ohjelmisto nykyisiin 4G (LTE) -verkkoihin.
  • Yhden 200kHz:n kaistan arvioidaan pystyvän tukemaan yli 200 000 NB-IoT-yhteyttä hyödyntävää laitetta solua kohti.
  • Vuonna 2022 maailmassa on 29 miljardia verkkoon kytkettyä älylaitetta, joista 18 miljardia on IoT-laitteita. Kilpailevia anturiverkkotekniikoita ovat LoRa ja Sigfox.

Lähde: DNA ja Ericsson

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017