Telia ja Nokia demosivat 5G-siirtoa – 1 millisekunnin viive

Telia ja Nokia testasivat Helsingissä 5G-verkkojen prototekniikkaa 3,5 gigahertsin taajuudella. Siirto tehtiin yhteistoiminnassa nykyisen 4G-verkon kanssa. Testissä saavutettiin 5G-verkossa erittäin alhainen 1 millisekunnin viive. 3,5 gigahertsistä on tulossa tulevaisuudessa kaupallisten 5G-verkkojen tärkein taajuusalue.

Tulevaisuuden robotit ja itseajavat autot vaativat toimiakseen mahdollisemman pientä viivettä tiedonsiirrossa. ’’Se on mahdollista toteuttaa vain 5G-verkon avulla. Parhaimmillaan tulevaisuuden verkossa päästäänkin lähelle 1 millisekunnin viivettä, kuten tämän päivän testissämmekin”, kertoi Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

Telian testissä oli käytössä Nokian tuotekehityskäyttöön tarkoitetut tukiasemaratkaisut 3,5 GHz:n taajuusalueelle. Taajuusalueesta uskotaan käytettävän myös ensimmäisiin 5G-verkkoihin ja tilaajalaitteisiin. Demossa toinen tukiasema toimi 5G-verkon tilaajalaitteena.

Demossa viiveitä esiteltiin ohjaamalla 5G- ja 4G-verkon läpi pieniä käsivarsirobotteja, jotka tasapainottivat palloa levyn päällä. Niiden reaktionopeus havainnollisti hyvin, kuinka 4G- ja 5G-verkkojen nopeusero vaikuttaa robottien toiminnan viiveeseen.

”5G tuo dramaattisia parannuksia verkon nopeuteen, kapasiteettiin ja viiveeseen. Tämä tehostaa monia sovelluksia ja mahdollistaa aivan uusia sellaisia. Yhteinen testimme Telian kanssa on osoitus siitä, kuinka 5G on vähitellen siirtymässä puheista todellisiin käyttökokemuksiin”, kertoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen (kuvassa vasemmalla) Nokia Bell Labsista.

Pentä viivettä pidetäänkin varsin 5G-verkkojen alkuvaiheen ykkösasina. Samalla viimeistään 5G-verkot tuovat mukanaan verkon priorisoinnin, joita tarvitaan esimerkiksi robottiautojen, turvallisuusjärjestelmien ja muiden kriittisten sovellusten kanssa.

Testissä demottiin myös, kuinka Nokian tekninen ratkaisu mahdollistaa 4G- ja 5G-verkon yhteiskäytön sekä verkon sujuvan vaihtumisen kuormituksen mukaan. Testi tehtiin Nokian kehikkoon sijoitetuilla AirScale- ja AirFrame- tukiasemaratkaisuilla.

Testissä käyetty 3,5 GHz:n taajuus ei ole vielä vapaassa käytössä, mutta alue saadaan todennäköisesti kaupalliseen käyttöön vuoden 2018 jälkeen. Testi toteutettiin Telialle myönnetyllä tilapäisellä radioluvalla.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!