Kymmenen kilometriä älytietä robottiautoille

Tulevaisuuden robottiautojen ja muun älyliikenteen testaaminen alkaa pian Lapissa. Uudenlainen älytie rakennetaan Pahtonen-Muonio -väliselle valtatiellä 21:lle. Kymmenen kilometrin pituisen tien hinnaksi tulee runsas miljoona euroa.

Älytie varustellaan antureilla, jotka keräävät mittaustietoa automaattiajamisen ja väyläomaisuuden hallinnan tarpeisiin. Lisäksi testausekosysteemi tarjoaa tarkan paikannuksen ja tulevaisuuden 5G-mobiiliverkon palvelut. Tie soveltuu jatkossa liikenteen automatisaation ja automaattiajamisen testausalueeksi.

Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM.

Urakassa varustellaan 10 kilometrin pituinen valtatielle 21/E8:n tieosuus välillä Pahtonen-Muonio. Työt alkoivat maanrakennustöillä, jotka sisältävät ensin putkitukset tuleville laitteistoille. Loppukesästä vuorossa ovat telematiikka-asennukset. Töiden pitäisi valmistua syksyn aikana.

”Tulevaisuuden älyliikenteen kokeiluille on pian olemassa todellinen alusta myös lumisissa ja haasteellisissa olosuhteissa. Tienpitäjä puolestaan pääsee tutkimaan, mitä automaattiajaminen väylältä vaatii. Hienoa, että pitkään valmisteltu hanke vihdoinkin konkretisoituu”, sanoo verkostojohtaja Reija Viinanen.

Aurora-älytieprojekti, Liikennevirasto

Liikenneviraston Aurora-hankkeessa rakennetaan arktinen älyliikenteen testausekosysteemi. Hanke koostuu neljästä alaprojektista: liikenteen automaatio, digitaalinen liikenneinfrastruktuuri, älykäs väyläomaisuuden hallinta sekä liikenne palveluna (MaaS).

Tien parantamisen toimenpiteet jakautuvat kahteen osaan: Kolari–Muonio ja Muonio–Kilpisjärvi. Koko hankkeen arvioidaan valmistuvan vuonna 2018. Hankkeen kustannukset ovat 35 miljoonaa euroa.

LISÄÄ: Liikenneviraston älytien rakennusprojekti (LINKKI) ja esite (LINKKI. pdf) ja aiemmat Aurora-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Liikennevirasto.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017