Uusi keino proteiinin tuottamiseen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja tutkimuslaitos VTT:n yhteisessä tutkimuksessa on tuotettu ensimmäinen erä yksisoluproteiinia sähkön ja hiilidioksidin avulla. Proteiinia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa eläin- ja ihmisravintona. Tulevaisuus voi tuoda koteihin myös pienreaktorit.

Suomalaistutkijoiden menetelmä irrottaa ravinnon valmistuksen ympäristön rajoitteista. Proteiinia voidaan tuottaa missä tahansa, missä uusiutuvaa energiaa saadaan esimerkiksi auringosta.

”Yksi vaihtoehto voi olla myös kotireaktori eli eräänlainen kodinkone, jolla kuluttaja itse voi valmistaa tarvitsemansa proteiinin”, kertoo johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen VTT:ltä.

Tutkijat kehittävät proteiinia ruoan lisäksi myös eläinten ravinnoksi rehun muodossa. ”Voimme tuottaa tarvittavan eläinravinnon täysin automaattisella prosessilla, esimerkiksi maatilan yhteydessä olevalla konttilaitoksella.”, kuvailee professori Jero Ahola LUT:stä.

Tutkijoiden alustavien arvioiden mukaan sähköstä ruokaa -prosessissa auringosta saatavan energian hyötysuhde on jopa 10-kertainen verrattuna tavalliseen auringon voimalla tapahtuvaan yhteyttämiseen.

Jotta tuotteesta saadaan kilpailukykyinen, täytyy tuotantoa vielä tehostaa roimasti. Tällä hetkellä proteiinigramman valmistamiseen menee noin kaksi viikkoa kahvikuppikokoluokan laboratoriolaitteilla. Seuraavaksi tutkijat tavoittelevat pilottituotannon aloittamista, jossa materiaalia tuotettaisiin riittäviä määriä rehu- ja ruokatuotteiden testaamiseksi. Tämä mahdollistaisi myös kaupallisen toiminnan selvittämisen.

”Pidemmällä tähtäimellä sähköllä tuotettua proteiinia on tarkoitus käyttää ruoanlaitossa ja tuotteissa sellaisenaan’’, kertoo johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen VTT:ltä.

Tutkimus linkittyy Lappeenrannan teknisen yliopiston (LUT) ja  VTT:n Neo-Carbon Energy -tutkimushankkeeseen. Sähköstä ruokaa -tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia, ja hanke kestää neljä vuotta.

Kuvat: Suomalaisessa tutkimushankkeessa kehitetään menetelmää, jolla voidaan tuottaa rehua ja ruokaa uusiutuvan energian ja mikrobien avulla ilman hiilidioksidista. Lisää kuvia VTT:n laboratoriosta (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016