Ledit auttavat jo leipojaakin

Suomalainen ledikeksintö voi mullistaa leipomisen. Salolainen Led Tailor on kehittänyt uuden ledeihin perustuvan menetelmän leipomoteollisuudelle. Yhtiö on hakenut jo patenttia itsedesinfioituvalle ja ilman ulkoista lämmönlähdettä toimivalle tekniikalle.

Leipomoteollisuuden yksi suurimmista ongelmista on ollut salolaisyrityksen mukaan nostatusuunien puhtauden ylläpitäminen. Uunien sisällä vallitsevat olosuhteet ovat erittäin otolliset mikrobien, homeiden ja bakteereiden kasvulle. Alan teollisuudessa joudutaankin heittämään mittavat määrät valmistusaineita pois pilaantumisen vuoksi.

Nostatusuuneihin ei ole aiemmin asennettu siniseen ledivaloon perustuvia fotonidesinfiointijärjestelmiä. Led Taylorin menetelmän ansiosta leivontahiivalla leivottuja tuotteita voidaan nostattaa tavanomaista huomattavasti nopeammin ilman ulkoista lämmönlähdettä ja tasaisemmalla lopputuloksella.

Salolaisyrityksen ideoimassa nostatusuunissa on intensiiviset erittäin tarkan sinisen aallonpituuden ledit ja optisesta materiaalista kehitetyt valotehoa lisäävät sisäpinnat. Nostatusuuniin on myös desinfioiva ohjelma, jolla koko uunin sisäpuoli pystytään puhdistamaan haitallisista mikrobeista.

Led Tailor on testannut jo pitempään leivontahiivaa sisältävän taikinan nostattamista sinisen valon alla. Alustavat tulokset olivat niin lupaavia, että testejä lähdettiin toistamaan teollisilla tuotteilla. Nekin osoittivat, että sininen valo kykenee nostattamaan taikinan nopeammin ja tasaisemmin kuin perinteiset menetelmät.

Uudellan leditekniikalla varustettu nostatusuuni julkistetaan Tampereella järjestettävillä Leipuripäivillä.