Kyberuhkien 5 kuuminta trendiä

Tietoturvayhtiö Check Point avasi eilen uuden verkkosivuston, joka sisältää tietoa yrityksen tutkimusryhmän havainnoista, kyberturvallisuusalan trendeistä ja ajankohtaisesta tietoturvatilanteesta. Yritys listasi myös alkuvuoden viisi haittaohjelmatrendiä.

Check Point julkisti uuden verkkosivuston lisäksi alkuvuoden tietoturvatilannetta luotaavan raportin Cyber Attack Trends: Mid-Year Repor. Se perustuu yrityksen ThreatCloudin-palvelun tammikuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana keräämiin tietoihin.

Yllättävintä raportissa on kahden mainoshaittaohjelman ylivoima. RoughTed löydettiin melkein joka neljännestä (23,5 %) yritysverkosta kansainvälisesti, ja melkein joka viides (19,7 %) organisaatio tuli tutuksi Fireball-haittaohjelman kanssa. Lisäksi kiristyshaittaohjelmien määrä melkein kaksinkertaistui edellisvuotiseen verrattuna niin Amerikan mantereilla kuin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan EMEA-alueillakin.

Haittaohjelmatrendit

  1. Mainoshaittaohjelmien mutaatiot: Fireball-haittaohjelman massiivinen leviäminen pakotti tietoturvan asiantuntijat katsomaan suhteellisen vaarattomina pidettyjä mainoshaittaohjelmia (adware) ja niiltä suojautumista uusin silmin. Mainospostia lähettävät haittaohjelmat yleistyivät edelleen myös mobiililaitteissa, joissa ne ovat nyt yleisimpiä haittaohjelmia.
  2. Valtioiden kehittämät kyberaseet: Tietovuotojen myötä hakkerit pääsivät käsiksi valtiollisesti kehitettyihin hakkerointityökaluihin, haavoittuvuuksia hyödyntäviin haittaohjelmiin ja muihin kybersodankäynnin menetelmiin. Edistykselliset aseet ovat nyt joka hakkerin ulottuvilla.
  3. Makropohjaisten lataustyökalujen kehittyminen: Kyberrikolliset ovat kuuden viime kuukauden aikana kehittäneet uusia keinoja Microsoft Office -tiedostojen hyödyntämiseen. Uhrien ei enää tarvitse mahdollistaa makrojen käyttöä tiedostoissa, jotta hyökkäys niiden kautta onnistuisi.
  4. Pankkihaittaohjelmien uusi aalto mobiililaitteissa: Kyberrikolliset ovat yhdistäneet avoimen koodin pankkihaittaohjelmiin monimutkaisia häirintämenetelmiä, joiden avulla ne onnistuvat toistuvasti ohittamaan suojaukset. Tämä vaikeuttaa haittaohjelmien havaitsemista.
  5. Kiristyshaittaohjelmien vyöry: Kaikilla kolmella tarkastellulla alueella eli Amerikan mantereilla, EMEAssa ja APACissa kiristyshaittaohjelmien prosenttiosuus kaikista hyökkäyksistä lähes kaksinkertaistui edellisvuotiseen verrattuna. Ne yleistyivät keskimäärin 26 prosentin osuudesta 48 prosenttiin.

LISÄÄ: Check Pointin uusi tietoturvasivusto (LINKKI) ja Cyber Attack Trends -raportti(LINKKI, pdf) ja haittaohjelma-kartta (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!