Suomessa on vähiten haitallisia verkkosivuja

Microsoft on julkaissut uusimman version Security Intelligence Report (SIR) -tietoturvaraportistaan, jossa  käsitellään tietoturvan tilaa yli 100 maassa tammi–maaliskuun aikana. Suomessa verkon turvallisuus on raportin mukaan huippuluokkaa.

Pilvipalvelujen yleistyessä myös hyökkäykset kuluttajien ja yritysten pilvessä oleville käyttäjätileille yleistyvät, kehittyvät ja nopeutuvat. Microsoftin mukaan yökkäykset pilven käyttäjätileille ovat lisääntyneet 300 prosentilla viimeisen vuoden aikana.

Raportin mukaan kirjautumisyritykset vahingollisista IP-osoitteista ovat lisääntyneet 44 prosenttia tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Pilvipalvelut kuten Microsoftin Azure ovat jatkuvia kohteita hyökkääjille, jotka käyttävät aseinaan virtuaalikoneita sekä muita palveluja.

Hyökkäyksiä tapahtuu ympäri maailman. Yli kaksi kolmasosaa Azure-palveluihin kohdistuvasta hyökkäyksistä vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä tuli kiinalaisista (35,1 prosenttia) ja yhdysvaltalaisista (32,5 prosenttia) IP-osoitteista.

Kiristysohjelmat iskivät erityisen paljon Eurooppaan. Eniten kiristysohjelmia havaittiin Tšekin tasavallassa, Italiassa, Unkarissa, Espanjassa, Romaniassa, Kroatiassa ja Kreikassa. Vähiten kiristysohjelmia esiintyi Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Myös Suomessa, Norjassa ja Virossa kiristysohjelmia esiintyi varsin vähän.

Vuoden 2017 maaliskuussa haitallisten verkkosivustojen määrä oli raportin mukaan Suomessa kaikista tutkituista maista ja alueista alhaisin. Haitallisia ohjelmia sisältävien palvelimien määrä oli Suomessa 4,1 palvelinta 1 000 palvelinta kohden, kun maailmanlaajuinen keskiarvo oli 14,8.

Myös haittaohjelmatartuntojen ja -havaintojen määrä oli Suomessa edelleen laskusuunnassa. Maaliskuussa 2017 vain 2 prosenttia Windows-työasemista teki haittaohjelmahavainnon Suomessa, kun globaali keskiarvo oli 7,8 prosenttia.

Tietokoneiden tietoturvasta on huolehdittu Suomessa hyvin: keskimäärin 92,2 prosenttia tietokoneista on suojattu reaaliaikaisella turvallisuusohjelmistolla, mikä on korkein osuus kaikista tutkituista maista ja alueista.

Globaalisti keskimäärin 87,3 prosentissa tietokoneista oli käytössä jonkinlainen turvallisuusohjelmisto vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

LISÄÄ: Microsoftin Security Intelligence Report (SIR) -raportti (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!