IoT-verkko löytää kadonneet porot

Lapin poronomistajat haluavat selvittämättömät porojen katoamiset kuriin. Metsään kuolleista poroista saadaan pian reaaliaikaista tietoa, kun Digita Oy:n rakentama LoRa-verkko otetaan koekäyttöön Palojärven paliskunnassa Rovaniemellä syyskuussa.

Pahimmillaan kuollutta pantaporoa on ollut etsimässä useita poromiehiä vuorokausien ajan ja kun raato jää löytymättä, myös vahinkokorvaukset jäävät saamatta.

’’Reaaliaikainen seuranta ja paikannus vähentävät etsijöiden työtuntien määrää, mikä on myös iso säästö paliskunnille’’, toteaa Palojärven paliskunnassa hanketta vetävä Seppo Koivisto.

Koivisto on ollut mukana jo kymmenen vuoden ajan erilaisten seurantajärjestelmien käyttäjänä. Aiemmat seurantapannat ovat maksaneet satoja euroja, ovat painavia ja poroille hankalia, joten niitä ei ole jokaisen poron kaulassa kustannussyitä.

Lisäksi niiden välittämä paikannus ei ole aina osunut kohdalleen ja poron raatoja on jäänyt metsiin.

’’Uskoisin, että viiden vuoden kuluttua jokaisella eloporolla on pieni ja kevyt lähetin korvassaan, ennustaa projektissa mukana olevan rovaniemeläinen Mapitaren sovelluskehittäjä Petri Särkisaari (kuvassa)

’’Uudet IoT-verkossa toimivat lähettimet eivät tarvitse SIM-kortteja, ne maksavat murto-osan pantojen hinnasta ja dataliikenteen maksut ovat muutamia euroja vuodessa. Laitteet toimivat pikkupatterilla jopa kymmenen vuotta, joten tämä on huikea muutos’’, Särkisaari sanoo.

Palojärven paliskunta sijaitsee Rovaniemen, Tervolan, Ylitornion ja Pellon alueella. Paliskunnan pinta-ala noin 4000 neliökilometriä. Alueella on 5000 poroa. Uuden lähettimet saa satakunta poroa, joiden liikkeitä seurataan kokeilussa kevääseen saakka.

LISÄÄ: Aiempi uutinen porojen LoRa-verkon paikannuksesta (LINKKI)

Aloituskuva: Digita/Marja Anttonen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017