HUS: Sydämentahdistimien tietoturvariski teoreettinen

Yhdysvaltalainen lääkeviranomainen FDA varoitti äsken tietoturvahaavoittuvuuksista Abbottin, aiemmin St. Jude Medicalin sydämentahdistimissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä on käytössä saman valmistajan sydämentahdistimia. Niiden tietoturvariski on lähinnä teoreettinen, rauhoittelee HUS tiedotteessaan.

HUS:ssa on käytetty tahdistinhoidossa radiotaajuusteknologiaa (RF-teknologiaa) käyttäviä tahdistinlaitteita jo 5 – 6 vuoden ajan. käytössä St. Jude Medicalin sydämentahdistimia on asennettu noin tuhannelle potilaalle.

’’HUS:ssa tai muualla maailmalla ei ole näinä vuosina raportoitu yhtään tilannetta, jossa RF-teknologia olisi aiheuttanut vaaratilanteen potilaan tahdistinhoidon turvallisuuteen. Riski siihen on teoreettinen, HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento sanoo.

Kaikilla HUS:n käyttämillä tahdistinlaitevalmistajilla on käytössä RF-teknologia. Se mahdollistaa tahdistimen ja sen lähellä olevan (< 5 m) ohjelmointilaitteen tai etäseurantalähettimen välille hetkellisen langattoman yhteyden.

Kyberturvallisuuden noustua esille ovat HUS:n mukaan kaikki laitevalmistajat ovat kiinnittäneet asiaan huomiota ja ovat parantaneet tahdistinlaitteiden turvatoimintoja. HUS:n potilaiden tahdistinlaitteiden turvatoimintojen päivitys tapahtuu tavanomaisen tahdistinseurannan yhteydessä. Mihinkään erityistoimiin ei ole tarvetta, HUS viestii.

Kuva: St. Jude Medical.