Kännykkävalmistajille uusia ideoita: mikroilmeet kertovat enemmän

Uuden Applen iPhonen kasvojentunnistus pohjustaa markkinoita laajempaan ihmisen tunnistukseen. Oulussa tarkastetaan ensi maanantaina Xiaobai Lin väitöskirja ihmiskasvojen mikroilmeiden tunnistamisesta konenäön ja sykkeen keinoin. Sille voi odottaa laajempaakin kiinnostusta maailmalla.

Xiaobai Li

Perinteisten menetelmien avulla pystymme päättelemään paljon yhdestäkin kasvokuvasta, mutta Oulussa väitöskirjaa tehneen Xiaobai Lin (kuvassa) mukaan kasvoissa on paljon tietoa, jota ei pysty irrottamaan ilman erityiskeinoja.

Xiaobai Li on analysoinut Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnnassa konenäöllä ihmiselle vaikeasti havaittavaa tietoa: mikroilmeitä ja sydämen sykettä. Nämä tahdosta riippumattomat mikroilmeet paljastavat tunteita, joita ihmiset pyrkivät piilottamaan.

Mikroilmeiden havaitseminen on vaikeaa niiden nopeuden ja pienuuden vuoksi, joten automaattinen analyysi voi johtaa uusiin merkittäviin sovelluksiin. Esimerkiksi kasvotunnistuksen yleistyminen kännyköissä ja valvontakameroissa lisää varmaan laitevalmistajien kiinnostusta mikroilmeiden tutkimiseen.

Väitöskirjassa käydään läpi neljä keinoa, jotka ovat  spontaanien mikroilmeiden tietokanta (Spontaneous MIcroexpression Corpus, SMIC), parannettu tietokantapohjainen kolmen piirteen mikroilmeiden tunnistusmenetelmä, piirre-eroanalyysi pitkistä videoista sekä automaattinen analyysijärjestelmä (Micro-Expression Spotting and Recognition, MESR.

Myös sydämen syke on tulevaisuudessa tärkeä elementti, mutta nykyiset sykkeenmittausmenetelmät vaativat vielä ihokontaktia eivätkä siten toimii etäältä. Väitöskirjassa esitetään sykkeen analysoimista pienistä värimuutoksista mittavalla  videomenetelmällä. Se sietää myös valaistusmuutoksia ja sallii pään liikkeet.

Tulevaisuudessa tavoitteena on yhdistää mikroilmeiden ja sydämen sykkeen analyysit, sekä mahdollisesti muuta kasvoista saatavaa tietoa, multimodaaliseksi affektiivisen tilan määrittäväksi ratkaisuksi.

LISÄÄ: Master of Science Xiaobai Lin konenäön alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Reading subtle information from human faces eli piilotiedon tulkinta ihmisen kasvoista (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Uudessa Apple X:ssa on käytössä kasvojentunnistus (LINKKI, uutinen) ja kirjautumistavat (LINKKI. Apple)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017