Liian hyvät radiokelit rassaavat televisiokatsojia

Voimakas radiokeli aiheuttaa häiriöitä antenni-tv-vastaanotossa eri puolella Suomea. Poikkeukselliset sääolosuhteet saattavat tuoda häiriösignaalin jopa satojen kilometrien päästä, kertoo Digita tiedotteessaan.

Korkeapaineen seurauksena ilmennyt poikkeuksellinen säätila on aiheuttanut verkko-operaattori Digitan mukaan häiriötä antenni-tv-vastaanottoon eri puolella Suomea. Digitan kuluttajainfosta vahvistetaan, että viime viikonloppuna alkanut turhankin hyvä radiokeli jatkuu vielä ainakin alkuviikon.

Liiankin hyvät radiokelit vaikuttavat Digitan mukaan voimakkaasti koko Suomessa, lukuun ottamatta aivan eteläisintä Suomea. Yhtiön kuluttajapalveluun on tullut runsaasti yhteydenottoja muun muassa Tammelasta, Lahdesta, Lapualta, Kuopiosta, Kolilta, Vuokatista, Kiihtelysvaaralta, Kerimäeltä, Oulusta ja Puolangalta. Tilanne voi muuttua viikon mittaan.

Tyypillisesti ongelmia aiheuttava radiokeli-ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöitä esiintyy tyypillisesti tietyillä kanavilla, joilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan.

Radiokelien vaikutus antenni-tv-vastaanottoon riippuu myös vuorokaudenajasta. Esimerkiksi aamulla televisio voi näkyä hyvin ja illalla vastaanotossa voi ilmetä ongelmia tai päinvastoin. Häiriöt häviävät säätilan muututtua. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä Digitan tiedotteen mukaan korjaamaan.

TAUSTAA:

  • Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa.
  • Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.
  • Radiokelin aiheuttamia ongelmia voi ilmetä myös muissa radioverkoissa, kuten FM-radiovastaanotossa tai yritysten omissa radioverkoissa.
  • Radioamatöörit ja DX-kuuntelijat taas hyödyntävät ilmiötä pitkien yhteyksien muodostamiseen. Vuosikymmeniä sitten Suomessa pystyi esimerkiksi ”liian hyvillä” radiokeleillä katsomaan analogisia televisiolähetyksiä Keski-Euroopasta.

 

LISÄÄ: Radiokelit, Digita (LINKKI) ja Ilmatieteenlaitos (LINKKI)

Kuva: Digita

Päivitetty 27.9.2017 –

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!