Tennismailaan liikeanturi ja Bluetooth-yhteydet

Langatonta Bluetooth-tekniikkaa on vuosien varrella viilattu entistä vähemmän sähkötehoa kuluttavaksi ja samalla se on tullut kännyköiden lisäksi muissakin kuluttajatuotteissa. Nyt Bluetooth taipuu myös esineiden internetin Mesh-­solmuverkoksi. Lue lisää Uusiteknologia-lehden artikkelista.

Bluetooth-tekniikkaa hallinnoivajärjestö julkisti muutama kuukausi sitten uusimmat määritykset, jotka lisäävät  Mesh-verkkotopologian Bluetooth-yhteyksiin. Tekniikaa tullaan käyttämään Uusiteknologia-lehden artikkelin mukaan ensimmäisenä valaistuksen ohjaamiseen, kotiautomaatioon ja koneiden anturiverkkoihin.

Uusiteknologia-lehden syyskuun 2/2017-numerossa esitellään Bluetooth Mesh-verkkojen tekniikoita ja piirirataksija. Lue tästä veloituksetta (LINKKI).

Uudenlainen Mesh-Bluetooth haastaa lehden kirjoittajan mukaan entistä vakavammin esimerkiksi Zigbeen ja valmistajakohtaiset Mesh-protokollat automaatioratkaisuissa. Uusi Mesh-versio sopii paremmin myös teollisuuden uudenlaisiin IoT-ratkaisuihin.

Uusiteknologia-lehden syyskuun numeron artikkelissa esitellään, miten uudessa Bluetooth Mesh-verkossa jopa 32 000 laitetta voi toimia yhdessä.

Uuden rakenteen avulla voidaan jopa rakentaa itsensä vikatilanteista korjaavia verkkoja. Niissä kun ei ole ei ole yksittäisiä vikaantumiskohtia ja verkon kattavuuttakin voidaan  kasvattaa laitteita lisäämällä.

Uudne Mesh-Bluetoothin kanssa ei edes tarvita välttämättä tarvita uusia piirejä, jos niissä on riittävästi muistikapasiteettia. Piireihin tarvitaan vain verkon ohjelmistotuki, joka voidaan toteuttaa piirin sisäisenä tai laitteen pääprosessorilla.

Uusin Mesh-versio toimii Bluetooth Low Energy (LE) -tekniikalla ja se on yhteensopiva Bluetoothin version 4.0 ja sitä uudempien kanssa.

Aloituskuva: Suunto hyödyntää Movesense-liikemoduuleissaan norjalaisen Nordic Semiconductorin Bluetooth-pohjaista nRF52832-ohainpiiriä. Movesense-moduuli voidaan liittää vaikka vaikka tennismailaan mittaamaan mailan liikkeitä ja nopeuksia.

LISÄÄ: Bluetooth uudistui Mesh-verkoksi, Uusiteknologia-lehti 2/2017, ilmestyi 20.9.2017 (LINKKI) ja viimeisimmät Bluetooth-uutiset (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!