Sulkeeko Yhdysvallat ovia suomalaisilta hitec-tuotteilta?

Trumpin Yhdysvallat pohtii parhaillaan tuontitullien ja tariffien nostamista Kiinasta ja Meksikosta, mahdollisesti myös EU:sta, tulevalle tuonnille. Ne voisivat ainakin Etlan selvityksen mukaan välillisesti vaikuttaa myös Suomen hitec-komponenttien vientiin esimerkiksi Kiinan kautta Yhdysvaltoihin.

Tämä selviää Elinkeinoelämän tutkimuskeskus Etlan juuri ilmestyneestä Etlatiedon Jyrki Ali-Yrkön ja Tero Kuusen tänään julkaistusta  ”Shield the US from Imports”. Ongelmat koskettavat hitec-teollisuuden lisäksi kaikkea muutakin suomalaistuotantoa.

Jos USA korottaa vain Meksikosta ja Kiinasta tulevan tuonnin tulleja, menettäisi Suomi arvonlisää liki 180 miljoonaa euroa. Mikäli USA:n korotukset koskisivat myös EU:sta tulevaa tuontia, olisivat arvonlisän menetykset merkittävästi suurempia: puolesta miljardista yli miljardiin euroon.

’’Tutkimuksen laskelmien mukaan jo viiden prosentin korotus aiheuttaisi Suomelle 450 miljoonan euron (530 milj. dollaria) arvonlisän menetykset ja 15 prosentin tullikorotus jopa 1,2 miljardin euron (1,37 mrd dollaria) menetykset. Summat vastaavat 0,2-0,6 prosenttia Suomen bkt:stä’’, tutkijat sanovat.

Tutkimuksessa osoitetaan, että monimutkaisista arvoketjuista johtuen kansainvälisen kaupan rajoitukset vaikuttavat myös kolmansiin maihin. Hyvä esimerkki on suomalainen hitec-teollisuusyritys, joka toimittaa komponentit Kiinaan ja siellä kootut laiteet Yhdysvaltoihin

’’Tämäntyyppisten ketjujen takia kaupan esteet ulottuvat laajemmalle kuin luulisi’’, sanoo Etlan Jyrki Ali-Yrkkö.

LISÄÄ: Etlatiedon Jyrki Ali-Yrkön ja Tero Kuusen ”Shield the US from Imports”, raportti 76 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Kone

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017