Oulu vie ohjelmisto-osaamista Kiinaan

Oulun yliopisto on sopinut kiinalaisen Nanjing Institute of Technologyn (NJIT) kanssa ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman käynnistämisestä. Kyse on Oulun yliopiston tähän asti suurimmasta koulutusvientihankkeesta.  

Nelivuotisessa ohjelmassa opiskelijoiden kokonaismäärä nousee neljässä vuodessa neljäänsataan. Vuosittainen sisäänotto on sata opiskelijaa, ja ensimmäiset opiskelijat aloittavat urakkansa syksyllä 2018. Yhteistyön ensimmäinen vaihe kestää kymmenen vuotta.

Ohjelmistotuotannon koulutuksessa Oulun yliopisto tuottaa opetuksesta 18 kurssia, mikä on vajaa puolet tutkinnosta. Loput kursseista toteuttaa Nanjing Institute of Technology.

Kaikkien kurssien on täytettävä molempien yliopistojen laatuvaatimukset, ja opiskelijat saavat tutkinnon molemmista yliopistoista.

Yhteistyön valmistelua johtanut professori Markku Oivo luonnehtii koulutusohjelmaa merkittäväksi Oulun yliopiston ja opettajien kansainvälistymisen kannalta. Opetus avaa mahdollisuuksia myös tutkimusyhteistyöhön.

”Pääsemme aivan uudella tavalla kiinni Kiinan kulttuuriin opettamalla paikan päällä. Samalla kehitämme opetustamme. Opiskelijat maksavat opinnoistaan lukukausimaksua, joten laadun on oltava hyvää”, Oivo sanoo.

Oulun yliopiston opettajien on tarkoitus opettaa Kiinassa 2–3 viikon intensiivijaksoina, minkä jälkeen opetus jatkuu etäopetuksena. Opetuskieli on englanti.

Laajempaakin koulutusvientiä

Tehdyn sopimuksen lisäksi Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki vierailee Pekingissä 9.–10.10. allekirjoittamassa laajemman yhteistyösopimuksen. Oulun yliopiston ja Nanjing Institute of Technologyn välinen sopimus tähtää vielä kolmeen uuteen yhteiseen koulutusohjelmaan.

”Maa panostaa voimakkaasti tieto- ja viestintäteknologiaan ja kansainvälistymiseen, ja tämä on hyvä vaihe tulla mukaan. Kiinassa ollaan todella pitkällä esimerkiksi sähköautojen, älykkäiden kaupunkien ja verkkokaupan saralla”, professori Markku Oivo sanoo.

Suomi on niittänyt yleisesti erinomaista mainetta koulutuksellaan.  Koulutusviennistä on toivottu Suomessa uutta kasvavaa aluetta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitseekin yliopistojen välisestä yhteistyösopimuksesta, joka solmitaan hänen Kiinan-matkallaan.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017