Pankit ryhdistäytyivät digipakon edessä – kännykkämaksaminen käyttöön

Uuden tyyppiset fintech-yritykset ovat muuttamassa finanssitoimialan perinteistä kilpailua, mutta eivät ole konsulttiyritys Deloitten raportin mukaan vielä onnistuneet kasvattamaan markkinaosuuttaan odotetulla tavalla.  Varsinkin kun perinteiset pankit ja muut finassilaitokset ovat lähteneet kisaan uusin kehityspanoksin ja asiakaskokemusta parantamalla.

Deloitten tuoreesta tutkimuksesta selviää, että Fintech-yritysten tulo markkinoille ennakoi isoja muutoksia koko finanssitoimialalle. Toisaalta monilla Fintech-yrityksillä on ollut vaikeuksia kasvaa. Kuluttajien luottamus perinteisiin toimijoihin on ollut odotettua suurempi. Asiakashankinnan kustannukset ovat olleet myös yllätys Fintecheille.

”Samalla kun Fintechit kamppailevat laajentumisen kanssa, finanssitoimialan perinteiset toimijat ovat päässeet Fintechien vauhtiin mukaan oletettua nopeammin. Fintechit ovat saaneet alan yritykset kehittämään omia palveluitaan aiempaa asiakaslähtöisemmiksi, ja niiden asiakaskokemus on selvästi parantunut”, kertoo Deloitten finanssitoimialan toimialajohtaja Ilkka Huikko .

Fintechejä kohdellaan eräänlaisena mahdollisuuksien supermarkettina,

Apple Pay toimii iPhone-puhelimissa  ja  Apple Watch -älykellolla.

joiden avulla perinteiset toimijat voivat ottaa nopeasti käyttöön uusia tarjolle tulleita tuotteita ja palveluita.

”Tämä on mahdollista, koska yhä useampi Fintech valitsee itselleen kumppanoitumisstrategian sen sijaan, että se pyrkisi kilpailemaan perinteisiä toimijoita vastaan”, Huikko jatkaa.

Siitä on esimerkkinä kännykkämaksamisen alkaminen laajassa mitassa myös Suomessa. Eilen esimerkiksi Nordea, Mastercard ja St1 ilmoittivat lähtevänsä Suomessa mukaan Applen Pay -lähimaksamiseen. Myös hampurilaisketju Hesburger ja pysäköintiyhtiö Easypark ottavat Apple Pay-maksut käyttöön.

Eniten varmaan mietityttää periteisiä toimijoita riippuvuus muutamasta globaalista pilvipalvelujen tarjoajasta. Finanssisektorin yrityksillä on Deloitten raportin mukaan edelleen vaikea valinta: tullako yhä enemmän riippuvaiseksi suurista teknologiayhtiöistä vai suojellako itsenäisyyttään minimoimalla riippuvuussuhteet.

Tärkeimmät finanssitoimialaa ravistelevat muutosvoimat

  • Finanssialan uusi alustatalous
  • Finanssiala alueellistuu
  • Rakenteellinen riippuvuus teknologiayhtiöistä

Lähde: Deloitte 2017

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017