Suorat optiset yhteydet mikropiirille

Mikropiirien kutistumista seurannut johdotuksen ylikuulumisen ongelmaa ratkotaan ottamalla valo piirien sisäiseen tiedonsiirtoon. Siihen on yritetty löytää materiaaleja, jotka olisivat yhteensopivia piin kanssa. Näin optoelektroniikka ja optinen tietoliikenne saataisiin samalle piisirulle.

Yhdysvaltalaisen MIT:n tutkijat esittävät tutkimustuloksia valon emitteristä ja ilmaisimesta, joka voidaan integroida pii-CMOS-sirulle. Uudenlainen emitteri/ilmaisin-rakenne on valmistettu molybdeeni ditelluurista. Toisin kuin perinteiset puolijohteet se voidaan pinota piikiekkojen päälle.

Kuva: MIT/Sampson Wilcox

Tieteilijät tutkivat nyt myös muita materiaaleja, joita voitaisiin käyttää sirun optiseen viestintään.

Molybdeeni ditelluridi antaa valoa 1,1 mikrometrillä. Tämä tekee sen sopivaksi vain piirien sisäiseen tiedonsiirtoon. Esimerkiksi useimmat tietoliikennejärjestelmät käyttävät aallonpituutta 1,3 tai 1,5 mikrometriä.

Jatkossa tutkijat etsivät materiaalia, joka voisi toimia näillä aallonpituuksilla. Kohteena on esimerkiksi musta fosfori. Sitä voidaan virittää eri valon aallonpituuksilla emittoiviksi muuttamalla pinottujen kerrosten lukumäärää.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja MIT:n uutinen (LINKKI)

Aloituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017