Optisilla ansoilla uudenlaista elektroniikkaa

Uudenlaiset optiset ansat ovat lupaava ei-kontaktoiva menetelmä elektronisten ja optisten laitteiden kokoamiseen. Niitä voidaan hyödyntää pikkuruisten esineiden siirtämiseen nesteissä valon avulla.  Aihetta tutkitaan Glasgowin yliopistossa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä Glasgowin yliopistossa on kehittänyt jo valoon perustuvan manipulointimenetelmän, joka voisi jonain päivänä korvata mekaanisia elektroniikan kokoonpanolaitteita.

Tutkijat osoittivat tekniikan toimivuuden kokoamalla pienen juotoshelmien kuvion optoelektronisella ansalla, poistamalla nesteen ja sulattamalla helmet yhteen muodostamaan sähköisen liitoksen.

Optoelektroniset pinsetit ja pakastekuivaus ovat tutkijoiden mukaan kustannustehokas toimintapa. Niitä voidaan käyttää asentamaan myös nanolankoja, hiilinanoputkia, mikrolasereita ja mikroledejä ja myös kokoamaan elektroniikkakomponenteista selkeitä laitteita tai järjestelmiä.

Pinsetit muodostetaan piikerrokseen, joka muuttaa sähkönjohtavuuttaan altistuessaan valolle. Valopisteille alttiilla alueilla epäyhtenäinen sähkökenttä muodostaa vuorovaikutuksen hiukkasten tai helmien kanssa nestekerroksessa, jolloin hiukkaset voidaan siirtää tarkasti siirtämällä valopistettä.

Tutkimuksen vetäjä Steven Neale sai äskettäin lisärahoitusta jatkaakseen tutkimusta käyttäen uutta optista mikromanipulaatiomenetelmää korkean energiatiheyden kondensaattoreiden luomiseksi korvaamaan akut mobiililaitteissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Glasgowin yliopiston uutinen (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017