Kännykkäverkko taipuu Salossa esineiden internetiin

Salon uudella IoT Campuksella otettiin viime viikolla käyttöön yksi Suomen ensimmäisistä matkapuhelinverkoja hyödyntävistä NB-IoT-verkoista. DNA:n a Elisan toimintojen lisäksi uutta tekniikkaa testataan Enevon jäteastioiden anturiviestintään. Myös Telia on kokeillut NB-IoT-tekniikkaa verkoissaan.

Nokian ja viimeksi Microsoftin käytössä olleissa tiloissa Salossa kehitetään uudenlaiseen NB-IoT-pohjaista anturiverkkotekniikkaa. Uudessa IoT Campuksella on useita alueen tekniikkaa ja sovelluksia kehittäviä yrityksiä.

”Salo IoT Campuksen startup- ja teknologiayritykset pääsevät nyt ensimmäisten joukossa kokeilemaan ja kehittämään anturiteknologiaa NB-IoT-verkossa”, sanoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Harri Salo.

NB-IoT on 4G-verkon ominaisuus IoT-maailman antureille. Sen etuna on Elisan mukaan hyvä kuuluvuus ja energiatehokkuus. Laitteita voi sijoittaa haastaviin kohteisiin, kuten kellareihin tai kiinteistöjen rakenteisiin ja niitä voi myös päivittää verkon yli.

Enevon IoT-järjestelmä, joka seuraa jäte- ja kierrätysastioiden täyttöastetta.

Hyvä esimerkki IoT-maailman sovelluksista on Enevon omasta täyttöasteestaan viestivät jäteastiat. Yritys testaa Elisan kanssa uutta NB-IoT-tekniikkaa.

Enevon jäteastioihin sijoitetut ja NB-IoT-verkkoon liitetyt langattomat anturit seuraavat astioiden täyttymistä ja toimittavat tiedon tyhjennystarpeesta

Ratkaisu on Elisan mukaan 5G:n esiaste, jossa verkkoon kytkettyjen esineiden tuottama suuri määrä tietoa voidaan siirtää edelleen hyödynnettäväksi.

Enevon kannalta uudella verkkoteknologialla on useita hyötyjä. Tiedonsiirto NB-IoT-verkossa vaatii vähemmän virtaa, joten jäteastioiden antureiden akut kestävät pidempään.

Enevon tutkimus- ja kehitysjohtaja Mikko Syrjälahti arvioi laiteoperaatioiden kokonaishinnan laskevan jopa 50 prosenttia laitteiden pidemmän eliniän vuoksi.

”Toinen NB-IoT:n hyödyistä on, että sen kautta pystymme päivittämään laitteisiin uusia ominaisuuksia verkon yli toisin kuin kilpailevilla teknologioilla”, Syrjälahti sanoo.

Elisan lisäksi DNA tarjoaa Salossa kapeakaistainen NB-IoT -tekniikkaa 4G-verkossaan.

”NB-IoT tekniikka tuodaan alussa Salon IoT Campuksen alueelle, mutta kun liiketoiminta edellyttää meillä on hyvät mahdollisuudet aktivoida tekniikka isommallekin alueelle”, kertoo DNA:n IoT-myyntipäällikkö Tuomas Kolkka.

NB-IoT:n teknologisena etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön kaistalla, jonka leveys on vain 200kHz normaalisti noin 10-20 megahertsin LTE-kanavasta. NB-IoT:n teknologisena etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti aktivoimalla uusi toiminnallisuus nykyisiin 4G LTE -verkkoihin.

Yhden NB-IoT-tukiasemasolun arvioidaan pystyvän tukemaan tuhansia NB-IoT-yhteyttä käyttäviä päätelaitteita. NB-IoT on globaali standardi ja se toimii lisensoidulla taajuudella, jolloin häiriöt ovat verkossa minimaaliset. Kilpailevia tekniikoita ovat Suomessa Digtan operoima LoRa- ja Connected Finlandin Sigfox.

LISÄÄ: Anturiverkot ja tekniikat Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja NB-IoT-uutisia (LINKKI)

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017