Lämpö talteen uutuusmateriaaliin

Aalto-yliopiston johtama tiimi HeatStock on saanut jaetun ensimmäisen palkinnon tiedepohjaisessa Helsinki Challenge -ideakilpailussa. Tiimi jakoi voiton Helsingin yliopiston vetämän iCombine-tiimin  kanssa. Molemmat saivat 187 500 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen.

HeatStock-tiimi okehitti materiaalin, jonka avulla voi varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi ja vapauttaa sitä hallitusti. Ratkaisu tukee uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, lisää teollisuusprosessien energiatehokkuutta ja säästää luonnonvaroja.

Lämpöä otetaan talteen esimerkiksi kesäaikana rakennuskohtaisilla aurinkokerääjillä tai teollisuuden ja voimaloiden hukkalämmöstä. Uusi materiaali tarjoaa valtavia mahdollisuuksia ja materiaaliin voi tallettaa lämpöä periaatteessa ikuisesti.

HeatStock-tiimiin kuuluvat vetäjä Ari Seppälän lisäksi Salla Puupponen, Konsta Turunen, Olli Vartia ja Kari Saari Aalto-yliopistosta, Leena Hupa ja Daniel Lindberg Åbo Akademista, Kirsi Jouppila Helsingin yliopistosta sekä Ilkka Hippinen ja Kati Laakso Motivasta.

”Kehittämämme materiaali vaatii vielä jatkotutkimusta, se toimii täydellisesti nyt pienessä koossa, vesipisaran kokoluokassa. Käytännön sovelluksiin materiaali olisi hyvä skaalata toimimaan vaikkapa sadan gramman suuruisina yksiköinä”, HeatStockin vetäjä TkT Ari Seppälä toteaa.

Toinen voittaja oli Helsingin yliopiston iCombine-tiimi, joka kehittää tietokantaa, jonka avulla lääkärit voivat helposti etsiä parasta mahdollista yksilöityä lääkeyhdistelmää syöpäpotilaille.

Tiimiin kuuluvat vetäjä Jing Tangin lisäksi Samu Kurki, Tero Aittokallio, Emma Andersson, Evgeny Kulesskiy, Ashwini Kumar, Dimitrios Tsallos, Muntasir Mamun, Olli Dufva ja Mikko Keränen.

Helsinki Challenge –ideakilpailun tavoitteena on löytää uusia tiedepohjaisia ratkaisuja maailman kiperimpiin ongelmiin. Kilpailu toteutettiin kymmenen suomalaisen yliopiston yhteistyönä. Loppuvuonna 2016 kilpailuun jätettiin 110 kilpailuhakemusta.

LISÄÄ: Helsinki Challenge (LINKKI) sekä finalistien kilpailutyöt (LINKKI, word).

Kuva: HeatStock-ryhmän Konsta Turunen (vas.) ja Salla Puupponen tarkkailevat materiaalin käyttäytymistä eri lämpötiloissa. Kuva: Aalto-yliopisto.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!