Smart Energy Summit 2017: Äly tuo energiaan uusia mahdollisuuksia

Uusien älykkäiden energiajärjestelmien ja sen osien markkinapotentiaali on Slushin Smart Energy Summitin mukaan valtava. Tästä on myös suomalaisyritysten mahdollisuus napata siivunsa, uskoivat tapahtuman puhujat.

Uusia älykkäitä palveluita tarvitaan tehokkaan ja kestävän energiantuotannon ja käytön mahdollistamiseksi. sanoi tilaisuuden avannut asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen.

’’Tuotannon perustuminen yhä enemmän uusiutuviin energialähteisiin vaatii uudenlaisia kysyntäjouston mahdollistavia ratkaisuja sekä kykyä energian varastointiin. Nämä tulevaisuuden konseptit kehittyvät ICT- ja energiasektorin yhteistyönä”, tiivisti Tiilikainen.

Smart Energy Summitissa puhunut Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on samoilla linjoilla:

”Uudet energialähteet, energian varastointiratkaisut, sähköautot ja kuluttajien roolin muuttuminen vaativat uusia teknologiaratkaisuja. Entistä älykkäämpien teknologioiden kuten 5G:n, pilvipalveluiden, tekoälyn ja lohkoketjujen käyttöönotto avaa alan yrityksille aivan uusia mahdollisuuksia’’, sanoi Siilasmaa.

Myös Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo entistä älykkäämpään ja puhtaampaan tulevaisuuden energiajärjestelmään.

Suomessa kehitettyjen uudenlaisten energian testialustojen toivotaan houkuttavan myös kansainvälisiä investointeja Suomeen. Testiympäristöjä nousee muun muassa Otaniemeen ja Ahvenanmaalle sekä virtuaaliseen ympäristöön HEILA-hankkeessa.

”Suomi haluaa vahvistaa asemaa alan kehityksen ajurina perustamalla käytännön testialustoja, jossa startupit ja vahvat energia-alan toimijat voivat yhdessä kehittää uusia ratkaisuja ja palveluita kansainvälisille markkinoille”, sanoo Älykäs energia -ohjelman päällikkö Pia Salokoski Tekesistä.

Esimerkiksi älykkään energian Smart Otaniemi testialueella yritykset voivat puolestaan kokeilla ja kehittää energiatiedon hyödyntämistä muun muassa älykkäiden rakennusten ja liikkumisen sovelluksissa kehitteillä olevan huippunopean 5G verkon välityksellä.

LISÄÄ: Smart Energy Summit 2017 (LINKKI, ohjelma) ja Älykäs energia -ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Ilmarinen