Yksikätinen YuMi-robotti palvelukseen

ABB on esitellyt kaksikätisen YuMi-robotin lisäksi yksikätisen robotin, jossa yhdistyvät robotiikan parhaat ominaisuudet ja entistä pienempi tilan tarve. Yritys esitteli uutuuden Tokiossa  järjestetyssä International Robot Exhibition (iREX) 2017 -tapahtumassa. Samalla yritys julkisti yhteistyön Kawasakin robottiyksikön kanssa.

Kuten vuonna 2015 esitelty pienten komponenttien kokoonpanorobotti YuMi, myös uusi robotti pystyy käsittelemään 500 gramman kuormia. Pienen kokonsa ansiosta se on ABB:n mukaan helppo asentaa jo toiminnassa oleville kokoonpanolinjoille parantamaan tuottavuutta.

Uuden robotin ominaisuuksiin kuuluu ohjelmointi käsin johdattamalla, eikä siihen tarvita erityiskoulutusta.

”Kaksikätinen YuMi on menestynyt odotettuakin paremmin. Se suunniteltiin alun perin pienten komponenttien kokoonpanoon, mutta se selviää hyvin monipuolisista tehtävistä’’, sanoo ABB:n Robotics and Motion -divisioonan johtaja Sami Atiya.

Yhteistyöhön suunnitellut robotit toimivat nimensä mukaisesti tuotantotehtävissä ihmisten rinnalla, parantamassa työn tuottavuutta ja tukevat siirtymistä massaräätälöintiin.

”Uusin robotti on odotettu lisä tulevaisuuden tehtaan konseptiin. Sen avulla asiakkaamme voivat kasvaa ja menestyä massaräätälöinnin aikakautena’”, kertoo globaalin ABB Robotics -liiketoimintayksikön johtaja Per Vegard Nerseth.

ABB tuo uuden robotin virallisesti markkinoille vuoden 2018 aikana.

Tokion tapahtumassa yritys julkisti myös yhteistyön Kawasakin kanssa uudentyyppisen robottiautomaation kehittämiseksi. Yhteistyö on ensimmäinen laatuaan maailmassa, ja siinä päähuomio on ihmisen kanssa yhteistyöhön kykenevissä roboteissa (cobots). Lisäksi siinä luodaan alalle yhteiset toimintatavat turvallisuuteen, ohjelmointiin ja viestintään.

Ihmisten ja robottien, koneiden sekä prosessien välinen yhteistyö on entistä tärkeämpää, sillä monissa maissa tuotannon painopiste on siirtynyt suurista, paljolti samankaltaisista eristä pienempiin, useita erilaisia tuotteita sisältäviin eriin. Tämä muuttaa työtä ja lisää ihmisen antaman ohjauksen tarvetta.

ABB ja Kawasaki Heavy Industries ovat molemmat teollisuusautomaation ja robottien toimittajia. Yhtiöt ovat julkistaneet, että ne alkavat yhdessä jakaa tietämystään yhteistyöhön kykenevistä roboteista, erityisesti kaksikätisistä malleista, ja tuoda esille niiden tarjoamia etuja.

”Robotiikka muuttuu nykyään ennennäkemättömän nopeasti ja laajasti”, toteaa Per Vegard Nerseth, ABB:n globaalin Robotics -liiketoimintayksikön toimitusjohtaja. ”Yhteistyöhön perustuvan automaation edellyttämien teknologioiden lisäksi tarvitaan myös uusia, innovatiivisia keinoja työskennellä yhdessä ja luoda yhteisiä lähestymistapoja turvallisuuteen, ohjelmointiin ja viestintään’’.

Yhteistyön ensimmäinen konkreettinen tulos on kaksikätinen yhteistyörobotti, joka esiteltiin Tokion robottimessuilla. Japanilainen Kawasakin tarjontaan kuuluu kaksikätinen Scara ”duAro” -robotti, jola pystyy tekemään työpaikoilla yhteistyötä ihmisten kanssa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!