Liiketunnistin kirkastaa suojatien

Espoon Nöykkiönkadulle Latokaskeen on asennettu älykäs valaistus parantamaan suojatien turvallisuutta. Katuvalot kirkastuvat jalankulkijan astuessa suojatien edustalle automaattisesti tai nappia painamalla. Tekniikkaa kokeillaan kolmessa eri kohteessa Espoossa.

Espoon Nöykkiönkadulla valaistus kirkastuu vielä nappia painamalla, mutta Tuomarilantiellä ja Kalevalantiellä on käytössä liiketunnistimet. Mikäli uudet valot toimivat toivotusti, voi luvassa olla uusiakin tehovalaistuskohteita, lupailee liikenneinsinööri Antti Savolainen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Espoossa Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Lisäksi älykäs valaistus turvaa suojatietä Tuomarilassa Tuomarilantiellä, Tuomarilankadun risteyksessä sekä Tapiolassa Kalevalantiellä, Kalevanvainion risteyksessä.

Kohteet valikoituivat Espoon kaupungin mukaan sen perusteella, että niissä kaikissa valaistus on heikohko, mutta jalankulkijoita ja pyöräilijöitä kulkee paljon kadun yli. Tuloksien ja palautteiden perusteella selviää, onko suojatievaloista merkittävää hyötyä.

Älykkäät suojatievalot ovat osa Espoon kaupungin Suomi100-juhlavuoden Valovuosi-hanketta.